Att resa till Hong Kong med barn

Jag har i helgen gjort lite research vad Hong Kong erbjuder en barnfamilj. Vi har ju bara varit där utan barn så det här blir en helt annan resa.Vi kommer vara där i mars vilket förhoppningsvis är den bästa tiden ; nämligen vår med 18-25 grader sägs det.

Disneyland Hongkong såklart. Det minsta Disneyland som finns och ganska så dyrt. Aramis har inte riktigt koll på Disney överhuvudtaget och kanske en upplevelse men just detta tror jag vi hoppar över. Någon som varit här?

Ocean Park. Här finns typ allt. Akvarium, djurpark, vattenland, massor av karuseller, linbana, shower, lekpark och kan tydligen klaras av på mindre än en heldag.

Victoria Peak. Att åka spårvagnen upp till The Peak och titta på utsikten tror jag Aramis kommer älska, bara det är en klar dag är det magiskt här uppe.

Linbanan Ngong Ping 360. Jag älskar denna linbana med glasgolv som svävar högt över marken - med skräckblandad förtjusning. Bara Aramis vågar ska vi definitivt ta en tur här och besöka The big buddha.

Victoria harbour. När det har blivit mörkt och ljusshowen går igång - fantastisk för barn och vuxna.

Bubblare:

Rosa delfiner.De rosa delfiner är snart ett minne blott på grund av miljöförstörelse. I Hong Kong kan man åka ut på en båttur och hålla tummarna för att se dessa delfiner hoppa vid båten.

Hong Kong Park. En park mitt i stan med små vattenfall, sköldpaddor, fiskar och fåglar.

Noahs Ark. Världens enda kopia av Noas ark i naturlig storlek (how weird?!) med 4D bio, lekpark, resort etc.

Äta middag på restaurang högst upp i en skyskrapa. Såklart.

Har ni några andra tips?

Att flyga med en liten bebis

Med Aramis flög vi för första gången när han var 9 månader. Det var en flygresa på 4-5 timmar och vi hade bokat babyvagga som sitter på väggen där han sov i ett par timmar sedan satt han mest i knät.

Älva tog vi med nu när hon bara var två månader. På planet fanns bara två platser för babyvagga och de var redan uppbokade (av andra personer som ville sitta längst fram, inte med bebis) så vi bokade in oss på platser i mitten av planet. Att sitta längst fram med babyvagga kostade ca 1000 kr extra på charterflyg så nja inte värt det heller kände vi.

Vi valde att åka Arlanda Express till flygplatsen och packade ned resevagnen redan på hemmaplan. Istället använde vi Babybjörnen under hela resan från lägenheten till Kos. Otroligt smidigt att slippa släpa på vagn tycker jag. Att istället ha den i en väska och checka in den för att sedan hämta ut den framme i Grekland.

Jag tror det är lättare att flyga med bebis ju yngre de är. De sover mer, de är stilla och vilken vinst om du dessutom ammar. I en tid där det tjatas om ersättning och vad skönt det är att slippa amning känner jag efter denna resa precis tvärtom. Att hålla på med pulver, termos, rent vatten går bort när man endast kan knäppa upp skjortan och få nöjd, glad och mätt bebis. Jag ammade vid start och landning vilket gjorde att hon inte alls märkte av något tryck. På ditresan var hon lite vaken, satt i knät, ammade och tittade runt innan hon somnade. Hemresan gick mitt i natten och då sov hon på mig som en stock hela vägen. Så babyvagga hade varit helt onödig eftersom Älva sover bäst på någon och resan endast var 3 timmar och 45 minuter.

Visst var jag rädd för gallskrik. Inte så mycket för min egen del men för att störa de andra resenärerna, även om jag vet att skriker någon annans barn blir jag ju inte arg utan lider mer med föräldrarna. När de är så små är de sällan de gallskriker bara för att. Oftast handlar det ju om hunger, närhet eller blöjbyte och eventuellt tryck i öronen.

Flyg är ju enligt mig mycket bättre än till exempel bil och tåg för du kan gå runt med barnet, de behöver inte vara fastspända (vilket båda mina barn hatat som bebisar).

Det värsta med denna resan var nog taxiresan hem från Arlanda till lägenheten. Vi bokade Taxi Stockholm som säger sig var de som har flest bilbarnstolar. Och så kanske det är men vi bokade för en 2 månaders bebis vilket betyder babyskydd. Chauffören mötte upp oss med orden oj vad liten bebis och en bakåtvänd bilbarnstol för 5 månader och upp. För babyskydd det hade han aldrig hört om och det är inget Taxi Stockholm har. Ni kan själva tänka er att det inte riktigt fungerar på någon som knappt väger 5 kg och inte är stadig i nacken än.

Så med dessa ord säger jag - ut och res med bebisar! Det är lättare när de helammas och inte rör sig. En bonus är att halva planet kommer vilja bära och klappa på bebisen för små bebisar tinar upp vem som helst.Börja med resa till Medelhavet om du känner dig osäker, du behöver ju inte starta med Thailand och 10 timmar på ett flygplan. Även om jag inte tror det heller är ett problem för liten bebis. Då är det värre när de just fyllt 1, vill gå, gå och gå, är för små för böcker och film och för stora för att sova och ammas dygnet runt. Men det är en helt annat inlägg som jag kommer att återkomma till senare. Det stavas nattflyg och verkligen ha koll på transfertid.

Polly och Mino - Apollos barnklubb

Apollos barnklubb heter Polly och Mino. Den finns på de fyra hotell som ingår i Apollo Mondo Family Resort och Kos med Kipriotis Maris är ett utav dem. Vi har aldrig tidigare använt oss av barnklubb eftersom vi oftast bor på hotell som saknar det. Och vi inser nu att det kommer att bli svårt att få med Aramis till ställen utan detta. Han älskade det! Det kostar ca 500 kr för en vecka och det är otroligt prisvärt.  Klubben vänder sig till barn mellan 4-11 år och aktiviteter anpassas efter ålder. De har ett maxantal på 25 barn per vecka men vi var där i lågsäsong och ca 10 barn var inskrivna denna vecka i september.

Vi sa att han fick gå på de aktiviteter som han själv ville men han ville inte missa ett enda tillfälle. Barnklubben träffas en dryg timme på förmiddagen, två timmar på eftermiddagen samt en aktivitet på kvällen.

Aktiviteterna har anknytning till landet och närområdet och det finns en pedagogisk tanke med det mesta. De har grekisk språkskola, gör egen tzatziki, går på safari runt hotellet, bygger sandslott på stranden och pratar om vilket land man ser på andra sidan, har skattjakt, firar Pollys födelsedag, fixar en egen olympiad, lektion i poolregler och såklart minidisco och filmkväll.

Ingången till Club Polly och Mino på Kipritois Maris.

En del av lokalen.

Polarepolicy

En utav Apollos proffsiga ledare och Aramis. Alla ledare pratar de skandinaviska språken och är fantastiska med barn. Engagerade, har alltid tid att lyssna och säger ifrån på ett bra sätt när det behövs.

Första dagen får alla barn en t-shirt och ryggsäck.

En eftermiddag bakades egna pizzor.

Dansträning.

Mino gäster vattengympan.

Sista dagen fyller Polly år och barnen ordnar kalas.

Egengjord kockmössa och tzatziki.

Limbokväll.

Aramis själv säger:

Allt var roligast men sandslottet var lite svårt att få fint. Alla var snälla och jag fick många nya kompisar. Tzatsikin blev lite stark, limbo var jättekul, Mino var mysig att krama, Polly har en flaska hårspray i håret varje dag och det finns lego inne på klubben. Vi borde ha stannat mycket längre och vi måste åka tillbaka igen när de öppnar. 

Är detta inte toppbetyg så säg?

I samarbete med Apollo

Chicco Liteway till liten bebis

Jag köpte ju en Chicco Liteway som resevagn inför Grekland. Jag var osäker på om den skulle fungera till Älva som bara var två månader men det gick över förväntan. Solskyddet är lite väl kort på denna vagn så jag köpte till ett universellt solskydd från Diono. Det passade jättebra och enligt mig mycket bättre än parasoll.

Jag la i madrassen som hör till vår Brio Go och en liten kudde vilket gav en ombonad känsla. Babynest hade också fungerat men det blev för varmt i 27 grader. På kvällarna hade vi en tunnare filt som täcke.

För att skydda vagnen på flyget köpte jag till en reseväska som passar de flesta paraplyvagnar. Den kostade inte många kronor men var guld. Vi slapp hålla på med plastsäck, vi kunde lägga ner vårt förråd av blöjor här och det blev inte en skråma på vagnen.

Apollo Mondo Family Resorts - familjehotell extra allt

Apollo har ett koncept som heter Apollo Mondo Family Resorts; familjehotell med extra allt. Barnklubb, simskola, träningsanläggning, egen barnbuffé, nära stranden, alltid direkt transfer, hälsosam mat, kaffebar, barnvagnar till utlåning och gratis wifi.

Just nu finns fyra sådana anläggningar i Apollos utbud och de ligger på Kos (Grekland), Makarska (Kroatien), Side (Turkiet) och Rhodos (Grekland). Vi valde att bo på den minsta av dessa anläggningarna - nämligen Kipriotis Maris på Kos. Ett val vi är väldigt nöjda med.

Barnklubben (4-11 år) träffas två gånger per dag och har också kvällsaktiviteter. De har tänkt till när det kommer till koncept och det finns koppling mellan aktiviteter och landet. Aramis fick till exempel lära sig laga grekisk mat, lära sig vissa fraser på grekiska och utforska närområdet kring hotellet.

Simskolan har simlärare från Trampoolin på plats, tyvärr hade simläraren brutit armen när vi var där så simskolan var inställd men jag har hört av andra att den är jättebra. Du väljer själv nivå för ditt barn, de tränar 30 minuter om dagen och är max 8 barn i gruppen.

Något jag älskar med detta koncept är att det är direkt transfer från flygplatsen. Det finns inget värre än att landa sent med små barn och sedan sitta på en buss i timmar som ska stanna vid tio hotell som ligger på vägen dit du själv ska.

Det erbjuds träning för hela familjen - pass för vuxna och för familjen med skandinavisk personal men också gym och även spa. Ett genidrag är att träningspassen ligger samma tid som barnklubben träffas.

Maten på Apollo Mondo Family Resort är inte som andra all inclusive hotell utan de fokuserar på god och hälsosam mat. Mästerkocken Christoffer Magnusson-Domeij har varit med och utformat menyn och jag ger tummen upp. Mycket grillat, sallader, grönsaker och färsk frukt.

Dessa hotell har också Mondo Coffee; en kaffe- och juicebar med gudomligt kaffe.

Hotellen underlättar allt för en barnfamilj; de har spjälsängar, barnstolar i massor, barnpool, barnvagnar till utlåning och de samarbetar med Kit4Kids så du kan få barnmat, välling, blöjor och annat nödvändigt levererat till rummet.

Som ni hör är detta vinnande hotell om du reser med barn och alla ska få ut det mesta av sin semester. Självklart är det jättebra även om du inte reser med barn och vill fokusera på lugnet, träning och god mat också.

Mer om vårt fantastiska hotell kan du läsa i detta inlägg

.

Resevagn till två månaders bebis

Hur blev det då med resevagn? Jo jag gick på magkänsla och pris - det blev en Chicco Liteway i snyggaste färgen sand/beige. Pris? Runt 1200 kr till skillnad mot Bugaboo Bee, som jag också var sugen på, för 7-8000 kr.

Denna vagn är lätt, har bra rull, enkla framhjul vilket jag älskar och så har den fullt liggläge. Det enda jag saknar är att ha den vänd mot mig men det får gå ändå.

Och med vårt babynest fungerar den utmärkt till en bebis på två månader - hoppas jag. Tanken är ta med nestet, eller om det blir för varmt, bädda med tunnare madrass och filtar så det blir mer ombonat.

Som komplement köpte jag också en reseväska, solskärm samt regnskydd och när hon blir äldre får vi komplettera med bygel framtill. Utförlig recension kommer efter veckan på Grekland, men just nu känner jag mig nöjd och jag hoppas flygplanspersonalen är snälla mot den.

Läs om hur Chicco fungerade till en liten bebis här.

Solsemester med barn på vintern

Dubai från ovan

Jag får ofta frågan var ska man åka i vinter om man inte vill till Kanarieöarna?

Ja, det är synd att det inte är säsong runt Medelhavet året om och jag förstår att man inte vill åka till Thailand med barn för en veckas sol och bad. Svaret, mina vänner, heter Dubai.

Nu när du kan åka charter med all inclusive så behöver Dubai inte bli dyrare än Gran Canaria eller Teneriffa. Dessutom är flygtiden i stort sett den samma. Dubai erbjuder allt från sol och bad, till shopping, ökenäventyr, skidåkning inomhus, världens högsta byggnad, museum, båtturer och ja det finns faktiskt något för alla vare sig du åker med små barn, tonåringar eller vänner för den delen.

Ökenäventyr

Burj Khalifa

Jag bodde downtown Dubai när jag var där, vilket betyder mitt i smeten men ganska långt ifrån någon strand. Skulle jag resa med barn till Dubai skulle jag nog välja att bo nära eller ute på den så kallade palmen där hotellen oftast har egna stränder och större pooler. Sedan kan ni ta en taxi in till stadskärnan när ni vill se och uppleva mer.

Hotellet Atlantis var ju en helt egen värld som ni kanske kommer ihåg att jag skrev, med akvarium, svit under vattnet, eget vattenland och en uppsjö av restauranger i olika prisklasser. JA Jebel Ali Beach Hotel ligger precis innan palmen börjar, helt ok i pris, de har egen strand, stor pool och där kan du köpa till all inclusive om du åker charter. Utan all inclusive kan Dubai lätt bli dyrt om du åker som barnfamilj. Nu vet inte jag hur prisklassen är på hotellrestauranger (förutom Atlantis) men downtown Dubai kan en brunch lätt kosta 500 kr per person och inget är billigare än hemma i Sverige - möjligtvis Mc Donalds men där vill du inte hamna. Jag har ätit några utav mina livs bästa måltider i Dubai på ett hotell så jag vet att de flesta håller hög klass på mat.

En av Atlantis stränder

Flyg till Dubai kan du hitta relativt billigt men boende är dyrt så du tjänar nästan alltid på att köpa en paketresa och en stor bonus; Apollo har just startat ett samarbete med Emirates, mitt förstahandsval när det kommer till flygbolag. Jag flög Emirates till Dubai och det var som en dröm.

Solnedgång i Dubai

Här kan du läsa mer om mina Dubai tips.

Att resa med spädbarn och välja resevagn

Nu är jag tillbaka i det här att resa med småbarn. Jag har inte saknat det kan jag väl säga men det är mysigt när man väl är på plats. Man har någon förhoppning om att "ah det är väl bara att ta bebisen på armen och åka - de sover ju ändå så mycket." Men sedan finns ju den där oron där; tänk om hon blir sjuk utomlands när hon är så liten, vad gör vi om hon gallskriker hela flygresan, kan hon bada i barnpoolen med massor av barnbakterier, tänk om hon fortfarande har så här ont i magen på nätterna - ja ni hör. Man är mer orolig än vad man anar.

Älva kommer att åka på sin första resa när hon är 2,5 månader gammal. Jag tror det kommer gå strålande men det finns alltid plats för oro hos en mamma. Och eftersom det endast finns två spädbarnsplatser med vagga hos flygbolaget vi åker med (och de var bokade samma dag som plaster släpptes) kommer vi få ha henne i knät. Det som är bra att resa med så små barn är att du behöver inte oroa dig för mat (tack amning och eventuellt en slurk ersättning), spring på planet, bränd av solen men jag står istället inför andra beslut. Att få he henne tillräckligt med vätska. Hur mycket plats blöjor tar. Om det är lång transfer från flygplatsen till hotellet. Att flygtiderna när man åker charter är bedrövliga.

Och det här med resevagn. För det finns inte en chans att jag släpar med en Brio Go på flyget. Babybjörnen åker med såklart men vagn kommer att behövas - mestadels att sova i men för att inte förstöra min rygg helt. Tack vare en utomordentlig barnvagnsgrupp på Facebook har ju nu kommit ned till tre vagnar som jag tror passar en liten bebis.

  • Baby Jogger Vue (röd på bilden ovan) - vändbar sulky med fullt liggläge. Pris ca 2500 kr. 
  • BT Brighton (mitten på bilden)  - en vändbar sulky med fullt liggläge. Pris ca 2000 kr.  
  • Bugaboo Bee - fullt liggläge, vändbar, ställbart handtag och kanske min dröm av en resvagn men med ett pris på över 6000 kr känns den lite väl dyr, på Blocket ligger de på ca 3500 kr. (Du kan till och med köpa till en liggdel för 2500 kr.)

Så nu gäller det bara att välja. Någon som har erfarenhet av någon vagn? Andra alternativ? Någon som vill sälja av sin vagn? Eller ska man välja en rejälare Baby Jogger? Mina krav är fullt liggläge, helst vändbar, lätt att fälla ihop och inte så tung.

Jag är verkligen en rookie när det kommer till barnvagnar och har inte haft något vidare intresse. Jag vete en del som har garaget fullt med vagnar, som byter vagn efter ett par månader för de har tröttnat eller som byter vagnar med varandra för variation. Jag är verkligen helt tvärtom - jag köpte en Brio Go när Aramis föddes, älskade den och har använt den hela tiden med honom (förutom en resevagn Quinny Zapp som jag inte gillade och en MacLaren Quest som jag Blocketfyndade till en resa) och jag gissar att Brio Go kommer användas till Älva är 3 år också.

Jag hoppas också på resa både i vinter och vår med henne så resevagnen kommer använda fler än en gång är förhoppningen.

Och här är den vi valde.

Att resa med mindre barn - mina 5 bästa tips

Jag tycker ju egentligen att det här med att resa med barn inte är så krångligt. Och ja jag är medveten om att jag har bara ett barn (i två månader till) och det kan säkert inte jämföras med att ha fem barn med sig på resande fot. Men det gäller ju att inte krångla till det heller. Och nej, du behöver inte åka till en barn-resort bara för att du har barn, men jag kan förstå fördelarna också.

Här kommer mina 5 bästa tips inför en resa med små barn

  • Är det en längre flygresa, över 6 timmar, välj kvälls/nattflyg. Det är så värt de extra pengarna och ni slipper övertrötta barn, svettiga föräldrar och att vanka fram och tillbaka i mittgången med barn som inte vill sova mitt på dagen. Nattflyg går oftast runt 22-23, det serveras mat direkt och sedan släcks planet ner. Det betyder att det blir naturligt för alla att sova. Åker du med en bebis, boka en sovkorg, annars ta med en filt – det är inte säkert att det finns på flyget. Bunkra med nappar till de barn som använder det och ha en flaska välling/ersättning redo för det brukar också hjälpa sömnen och vara bra om de vaknar upp mitt i flygningen. Ammar du är det guld! Reser du dagtid så hyllar jag nya böcker, små paket att öppna under resans gång, russin, pysselbok och Ipad med nya spel och filmer.
  • Skippa en resväska full med barnmat och blöjor. Det finns mat på plats och är du rädd för bakterier, kryddor och annat så går det alltid att beställa in ris, färsk frukt, vatten, bröd och yoghurt. Åker du på en all-inclusive resa så finns det alltid något från buffen att äta och det behöver inte vara den (oftast) trista barnbuffén som består av pommes, fiskpinnar, korv och glass Ett paket välling (eller ersättning) är däremot lätt att ta med och jag har uppskattat det när Aramis var mindre. Han drack det innan sängdags och det var också bra om det var varmt ute och han inte åt så mycket. Det finns inte välling utomlands och ersättningen är oftast full av socker. Blöjor kan du ta med om det är för en kortare resa men är det längre än en vecka råder jag alla att köpa det på plats istället för att ta med en extra väska. Ett alternativt att fylla barnvagnen med blöjor innan du packar in den till flygresan.
  • Ska du åka till mindre öar i Asien - lämna barnvagnen hemma och ta med bärsele. De flesta mindre öar består oftast av sand och mer sand. Det finns inte asfalterade vägar, du åker små båtar mellan öarna och barn som sover på dagen kan lika gärna sova på en solsäng under ett parasoll eller ännu hellre inomhus i ac miljö. Och släpa inte med bilbarnstol.
  • Jag packar alltid för mycket kläder men försöker bli bättre på detta. Man får tänka att dagtid använder barn nästan enbart barnkläder och kläder som endast används ett par timmar på kvällen kan användas igen. Och det går alltid att tvätta i handfatet.
  • Boka gärna boenden med två rum. På så sätt kan barnen sova tidigare och ni vuxna behöver inte smyga omkring utan kan umgås i vardagsrummet eller på balkong/terrass. Se till att rummet inte ligger granne med scenen/minidisco om du åker till ett familjeställe då det sällan blir tyst där innan 24:00. Vi har kommit ned i kostnad många gånger genom att låta Aramis sova i samma säng som oss, annars kan hotell det där med att ta ut kostnad för extrasäng.
  • Bonustips

Uppvärmd pool kan vara bra om du åker inom Europa på vår/höst.

Solskydd över barnpool är ett plus.

Inte för långt till stranden om man har barn som gillar sandlek och vuxna som gillar bris. Och inte heller för långt till någon form av centrum där du kan handla basvaror och äta om du tröttnar på hotellets utbud.

Kolla transfertid till hotellet, det är inte roligt att efter en sex timmars lång flygresa behöva sitta två timmar i buss.

Åker ni båt eller bil - ha vatten, våtservetter, något salt samt en påse för eventuellt kräk i handväska.

Hyra bil med chaufför i Bangkok

Nu när julen står för dörren och halva Sverige åker till Thailand svämmar min inbox över av frågor kring detta. Var ska man bo i Bangkok? Är Bangkok en barnvänlig stad? Ska man ta med sig välling? Finns det blöjor på öarna? Brukar vi ta med bilbarnstol? Och jag tänkte idag skriva om detta med barn och trafik i Thailand.

Nej vi har aldrig släpat med bilbarnstol/hjälm/bilkudde/babyskydd etc Dels för nej jag är inte så orolig över mitt barns säkerhet, jag tänker att thailändarna klarar sig galant utan det mesta och framför allt vill jag inte släpa. En gång hade vi med oss vagn vilket var ganska onödigt då det i Bangkok knappt finns trottoarer, i varuhusen kan du låna vagn och på öarna kan du ju ändå inte rulla vagnen i all fin sand.

När vi åkte lokalt i Bangkok med taxi och motorcykel fick Aramis hänga på utan bilstol. Galet kan vissa tycka men jag kände att vi tar seden dit vi kommer. Däremot när vi åkte ned till havet på helgerna hyrde vi faktiskt en bra bil och chaufför från Oriental Escape som jag verkligen kan rekommendera. Där får du välja vilka typ av bil du vill ha, om du vill ha manlig/kvinnlig chaufför, försäkrad, bilbarnstol ingår och det är gott om utrymme, bra ac och väldigt prisvärt.

Visst går det bussar ned till öarna också men de litar jag faktiskt bara halvt på; jag har varit med om chaufförer som somnat, om bussar som gått sönder mitt ute i ingenstans och där ac gått sönder. Det är ett prisvärt alternativ men inte med ett litet barn skulle jag säga.

Vi hade kunnat hyra egen bil och köra ned med men det hade kostat minst lika mycket och att ha en chaufför så barnet kan sova, jag kunde läsa och Micke kunde avsluta sitt fredagsjobb; perfekt.

De kör försiktigt, jag brukade till och med säga till att de skulle sakta ned på motorvägen, det är skjuts från dörr till dörr, punktliga och de pratar engelska.

Att åka bil eller tåg genom Thailand är något jag verkligen kan rekommendera. Istället för att flyga in till Phuket/Trat/Samui så får du se en del av landet. Landskapet förändras, du åker genom små byar, städer och ser mycket intressant på vägen.

Den absolut bästa resrutten skulle jag säga är tåg mellan Bangkok och Chiang Mai. Du rullar ut ur storstaden och efter 7-8 timmar tornar berg upp sig och du rullar genom ett helt fantastiskt land.