Att hyra stuga i Sverige

Sedan mina barn var små har vi haft lyxen att Mickes föräldrar har haft ett lantställe i Småland där vuxna och barn har kunnat hänga några veckor tillsammans varje sommar. För oss som bor i Stockholm och lägenhet har det varit så härligt med stor gräsmatta, närhet till sjö för både fiske och bad, altan där vi ätit alla dagens måltider och kor som närmaste granne.

När de sålde huset för nästan två år sedan stod vi i valet och kvalet att köpa något eget eller att fortsätta hyra nytt ställe och förra året var första året vi testade på att hyra. I tre veckor hyrde vi tillsammans med barnens farföräldrar och kusiner ett hus i Värmland genom Stugknuten

Hos Stugknuten kan du hitta stugor för alla typer av semestrar. Svensk sommaridyll, fjällstuga i Åre, boende Stockholms skärgård etc. Här kan du också hyra ut din stuga om du inte vill att den ska stå tom när du själv inte är där. Du kan fylla i i vilket område du vill hyra, vilken period och sedan filtrera på vad som är viktigt för dig så du hittar det bästa boendet för dig. Oftast hyr du stugorna veckovis.

Stugknuten använder också något som heter S-märkning. Dessa boenden betalas med kort i samband med bokning men hyran betalas inte ut till din hyresvärd förrän du har checkat ut. Det är en trygghet där bokning och betalning sker via Stugknutens system. Stugknuten tar varken boknings- eller serviceavgifter från dig som gäst.  

Vi var så nöjda med vår stuga som låg ett stenkast från mysig badsjö med bra fiske, huset hade många bäddar, grymt utrustat kök, bra gräsmatta för både fotboll och kubb och nära massor av bra utflyktsmål i Värmland.


I samarbete med Stugknuten

Winter lights på Skansen

Det behövs mer julmys i Stockholm! Tack och lov tar Skansen tag i det i år och introducerar Winter Lights - en ljuspromenad du kan gå 27 oktober till 28 januari.

Du kan njuta av ljusslingor, ljusspel, eld, musik och interaktiva element på denna 1,5 km lång promenad som passar alla åldrar. Under promenaden kan du köpa glögg/varm choklad, grilla marshmallow och omgivningen är magisk. Du köper speciell biljett till detta och du bör förboka - läs mer här. Vi tyckte detta var så otroligt mysigt och jag rekommenderar alla att gå dit. Kolla in dessa bilder så förstår du varför.

Titanic-utställning i Täby

Älva älskar Titanic. I flera år har hon plöjt böcker, kollat massor med youtubeklipp och kan mer än vad jag någonsin kunnat om fartyget. Vi har ännu inte sett Titanic-filmen då hon känns lite liten men snart ska vi även se den är planen. Så gissa om hon var taggad på att gå på utställningen Titanic: The Artifact Exhibition

Utställningen är i Täby Centrum på våning 1 och är lätt att hitta vare sig du åker kommunalt eller bil. Du kan besöka utställningen 19 september 2023 – 28 januari 2024 och det kostar 255kr för vuxen och lite billigare för seniorer/barn. (Barn under 6 år går in gratis). I biljettpriset ingår en audioguide som du kan ladda ned till din telefon, vi körde utan och det gick mist lika bra. Vid entrén får du ett boardingpass med namn och bakgrundshistoria till faktiska personer som var ombord på jungfruturen.

Väl inne får du lära dig allt om när/hur Titanic byggdes, du får se hur hytterna såg ut och vad man hade tillgång till i de olika delarna av båten. Du får se porslin, menyer och följa människors livsöden. Såklart får du också inblick i kollisionen, alla varningar som inkom, se en film hur skeppet bröts mitt itu och se hur livbåtarna fylldes. Älvas absoluta höjdpunkt var att känna på isberget och även föreställa sig hur kallt det verkligen var i vattnet.

I slutet av utställningen kan du se hur bärgningsarbetet gick till och hur många som överlevde denna fruktansvärda tragedi.

Jag rekommenderar verkligen denna utställning med barn - en otrolig historielektion!

Ett perfekt presenttips - canvastavla

Jag har länge tänkt att jag borde göra något mer av alla fina resefoton jag har i min telefon. Jag har faktiskt nästan helt slutat använda min systemkamera när jag reser för telefonen tar så pass bra bilder att jag inte behöver släpa med en tung kamera. Jag ville också ha lite nya foton på mina barn på väggarna, för just nu dominerar bilder när de var väldigt mycket yngre, så jag slog två flugor i en smäll.

Jag tog mig äntligen i kragen och beställde hem både canvastavlor och förstoringar av foton som jag ramade in och det blev så fint - allt via Bestcanvas.se

Canvastavla betyder att ditt foto trycks direkt på en duk. Mina canvastavlor är 30x20 cm och perfekt storlek för att passa på en smalare vägg, dessutom var det väldigt prisvärda då de kostade ca 100kr/st. Du väljer själv kantdesign det vill säga om du vill att kanten ska vara invikt/vit/svart/spegelvänd. Jag valde två underbara bilder från Thailand, en där Aramis fångar bläckfisk i Khao Lak och en med Älva och Bangkok i bakgrunden. Så fina minnen!

Jag beställde två förstoringar av foton, en större av båda barnen (40x30 cm) och en mindre av Älva, Jag ramade in både i samma typ av ramar som vi har i övriga lägenheten. Älva-bilden ska bli en del av en tavelvägg jag har påbörjat och den andra fia bilden på bägge barnen ska hängas på en helt egen vägg.

Jag passade också på att köpa en julklapp till barnen som de kommer älska - nämligen ett pussel med motiv på dem själva. Det är en bild tagen i somras när de är på väg ned i poolen i Bangkok och jag älskar ALLT med den bilden. Jag valde 300 bitar för de ska orka bygga klart det utan att tröttna men hade de varit något äldre har jag lätt valt 1000 bitar eftersom jag själv älskar att lägga pussel. Förutom pussel kan du också göra muggar, musmattor, handdukar kuddar etc

Jag beställde som sagt allt detta på Bestcanvas.se och jag måste säga att det var så otroligt enkelt. Jag gjorde hela beställningen via min telefon, laddade bara upp de bilderna jag ville ha, valde vilken typ av tavla/produkt jag ville ha trycket på, storlek - och vips så var det klart. Eftersom jag använde telefonbilder var jag lite orolig att upplösningen inte skulle vara tillräckligt bra men det funkade fint och sidan varnar om upplösningen inte håller för storleken du valt.

Leveranstiden var ca en vecka och sllt kom väl paketerat och utan risk för att något skulle gå sönder. Om du också vill köpa julklappar/presenter/eller bara tavlor till dig själv så får du just nu med koden COMEFLYWITH10 10% på ett köp (gäller alla köp under 10 produkter fram till 31.12.2023).

I samarbete med Bestcanvas.se

Ett besök på Monets Garden Stockholm

Just nu, till januari 2024 kan du besöka Monets interaktiva utställning vid Sjöhistoriska museet. Jag och Lisa var där för en vecka sedan för att uppleva Monets konst på ett nytt, interaktivt sätt. Det var en spännande upplevelser där det känns som du är en del av konsten. Motivet klättrar ur tavlan och tillsammans med ljus, musik, skärmar och installationer blir det mycket bättre än en vanlig konstutställning.

Bäst tyckte jag var det stora rummet där både golv, väggar och tak utgör konsten och du för höra berättelsen om Monets liv.

Här kan du köpa biljetter och hinner din inte med ett besök i Stockholm flyttar utställningen sedan till Malmö.

Att tänka på när du använder teknologi för att göra resandet smidigare

Sättet vi reser på har förändrats avsevärt på senare år. Teknologi har revolutionerat många aktiviteter, och semestrande är utan tvekan en av dem. Teknologi spelar en väsentlig roll i hur människor reser – vad de tar för givet, vilka sorters risker de utsätter sig för och vilka nya möjligheter de kan ta till vara på.

Vår tids mest revolutionerande teknologi, vilket ändå måste vara mobiltelefonen, råkar också vara drömverktyget för individen på resande fot. Tekniska framsteg har gjort det säkrare, enklare och roligare att resa, men ingenting är gratis här i livet, och därför vill vi gå igenom några saker som är viktiga att tänka på när man använder teknologi som resenär.



Mobiltelefonen

Som sagt, en smartphone är nog resenärens bästa vän. Det är ett av de bästa reserverktygen som någonsin uppfunnits. En stationär dator eller till och med en laptop är orimlig att ha med sig i vissa sammanhang. Du kan använda mobilen för att utföra dina bokningar, planera resan, kontakta hotell, ha med dig dokument, ta bilder och använda det inbyggda GPS-systemet.

Betalningar med mobilen

Även om man inte alltid har möjlighet att betala med mobilen, är det smidigt att kunna göra det när man har möjlighet. Digitala plånböcker som Google eller Apple Pay är vanliga och enkla alternativ. Det är skönt att inte behöva ha med sig kontanter när man är ute och reser. Kontanter är ju inte direkt lösenordsskyddade! Tänk dock på att alltid ha med dig kontanter som backup-lösning. Om du blir av med mobilen ligger du risigt till om digitala betalningsmedel är allt du har till ditt förfogande.

Reseplanering

Dra nytta av den uppsjö av reseappar man har tillgång till genom mobilen. Oavsett om du vill hitta ställen att bo på, restauranger eller flyg, så kan du utföra all reseplanering i mobilen. Om du vill planera en hajk till ett ställe du aldrig varit på förut är det bara att plocka fram kartan.

Dela inte för mycket på sociala medier

Det är lockande att dela med sig av intressanta ögonblick på sociala medier, men det finns vissa nackdelar med att konstant uppdatera omvärlden i realtid. Det kan bland annat ge inbrottstjuvar information om när du är borta, leda till oönskad uppmärksamhet och ge andra sorters tjuvar möjlighet att kartlägga dina aktiviteter.

Säkerhet

Så fort teknologi är inblandat måste man tänka på säkerheten. Även om möjligheterna har ökat i och med att samhället blivit mer teknologiskt så har riskerna också det. Så vad kan man göra för att hålla sig säker?

Använd ett VPN

Wifi-nätverk som ligger inom turismtunga områden är speciellt känsliga för hackers. När du reser är det därför viktigt att du tänker på cybersäkerheten. Speciellt om du ska komma åt banktjänster eller skicka annan känslig information över nätverket. För att kryptera din anslutning och maskera platsen du kopplar upp dig från kan du använda ett VPN. Du kan testa ett VPN gratis och få pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Håll dina enheter uppdaterade

Det är alltid viktigt att hålla saker och ting uppdaterade. Speciellt när du är ute och reser. Se därför till att installera appuppdateringar och systemuppdateringar innan du ger dig ut. Det är inte heller så kul att få en automatisk uppdatering när man måste använda mobilen, så se till att ha gjort allt sådant i förväg.

Gör en backup av viktiga dokument

Innan du ger dig ut och reser, se till att säkerhetskopiera resehandlingar och andra viktiga dokument digitalt så att du kan ha med dig dem i mobilen. Bäst är att spara dem både lokalt och i molnet så att de kan nås oavsett om du har internetuppkoppling eller inte. Se även till att kryptera eller lösenordsskydda känsligt innehåll så att tjuvar inte får tillgång till personlig information om du blir bestulen på telefonen.

AI och ChatGPT

Det har blivit vanligare att folk använder AI och chatbotar som ChatGPT för att underlätta reseplaneringen. Tyvärr är informationen de ger dig inte alltid korrekt. De kan låta väldigt övertygande, men att verka övertygande är just vad de är bra på. När det kommer till fakta är det bättre att hålla sig till sökmotorer och innehåll skrivet av människor (även om recensioner också är någonting du bör se upp för).

Om du ändå väljer att använda ChatGPT för att fatta beslut gällande ditt resande, se då till att dubbelkolla allting. Du kan alltid använda AI för att få idéer – till exempel om du ännu inte vet vart du ska åka eller hur du ska strukturera ditt resande. Bokning och andra mer konkreta saker får du sköta själv.



Inlägg skrivet i samarbete med partner