Yasuragi Spa - en del av Japan i Stockholm

Jag har så väldigt länge varit sugen på att besöka Yasuragi. Och till 100% beror detta på min kärlek till Japan, att hela stället doftar lugn och harmoni och att arkitekturen på insidan ser magisk ut.

Jag har sedan denna pandemi bröt ut jobbat med att varva ned, inte stressa upp mig och ta hand om mig själv. Att enbart jobba halvtid nu ett tag har jag valt att se som en möjlighet till vila, ta hand om mig själv och min kropp. Jag har börjat träna, jag går långa promenader i naturen och sätter mig på en brygga och bara andas. Som ett steg i detta bokade jag in en natt på Yasuragi helt ensam. Att helt få bestämma över sin egen tid, göra det jag känner för just för stunden, uppleva tystnad och ha 100% fokus på mig själv. Precis som när jag reste genom Japan med tåg, helt ensam, och fick uppleva en av livets bästa resor.

Jag tog bussen till Yasuragi och anlände vid 15-tiden. Incheckning är egentligen 15.30 men det var inget problem att checka in tidigare. Jag fick en japansk yukata (japansk morgonrock), baddräkt och tofflor. Morgonrocken bär du sedan hela tiden, ja även till middag och därför är din packning extremt lätt till Yasuragi.

Rummen på Yasuragi

Rummen är verkligen något helt extra, i japansk stil. Jag bodde i ett superior rum som var så fint, så fint. Sängen är en futonmadrass på golvet, luckor för fönstret som kan skjutas åt sidan och en vacker utsikt mot Stockholms skärgård. Här finns också ett japanskt badrum med tvagningsstation och badtunna och separat toalett.

Vill du lyxa till ordentligt kan du välja att bo i en Ryokan - det är som ett eget litet världshus med egen varm källa och balkong.

room_yasuragi.jpg
korridor.jpg

Jag bytte om till baddräkten jag fick, alla får samma för att ta bort fokus från andra intryck i badet. Jag måste säga att passformen var väldigt bra (du får själv välja storlek) och nu har jag äntligen en baddräkt om jag ska simträna i sjön i sommar. WIn win. Sen var det äntligen dags att gå ned till det japanska badet. Det ligger en trappa ned och är som att gå in i en helt annan värld. Här råder tystnad och mobilförbud. Blir det för pratigt kommer slår personalen i en gong gong och påminner. Mycket effektivt.

badentre.jpg

Vad är ett japanskt bad?

När jag var på min resa i Japan besökte jag ett japanskt bad i Kyoto, ett Sento som det heter på japanska. Yasuragi är en lyxversion av ett Sento skulle jag säga.

Renligheten kommer ursprungligen från Buddhismen för japanerna och handlar om att du ska möta Buddha ren - både kroppsligt och i själen. Du börjar med att gå in i tvagningsrummet med två små tvättlappar. Sätt dig på en pall, häll vatten i en bytta och häll över dig - upprepa flera gånger. Slappna av och tvaga sedan kroppen med en tvättlapp och tvål tills du känner att hela kroppen är helt ren. Steg två är att rena själen och det gör du i de varma källorna.

japanskt_bad_stockholm.jpg

Själva badet på Yasuragi är väldigt snyggt byggt, det känns inte alls trångt och det är väldigt tyst. Det finns en stor varm källa inomhus, ett kolsyrebad (en snyggare bubbelpool) med 39 grader där du kan slappna av helt och titta upp på himlen ovanför dig. Ångsaltbastun är ljuvlig och här kommer ånga ut med salt, det finns också salt utanför som du kan ta med i och skrubba kroppen med, skölj sedan av i regnduschen. Slappna av i varma källor i ett bergsrum, torrbastu med utsikt över naturen utanför, fotbad och min favorit - en sovbastu. Detta är det mest avslappnade jag någonsin provat - det är en bastu som håller ca 40 grader där du ligger på en ljummen stenhäll med skön kudde och vilar/mediterar. Missa inte!

spa_yasiragi1.jpg

Utomhus finns varma källor i olika nivåer med härligt utsikt över skog och hav och ett kallbad med tillhörande bastu.

bad_yasuragi.jpg

Maten på Yasuragi

Efter ett par timmar i badet var det dags för middag. Vanligtvis kan du välja på a la carté meny eller teppanyaki där maten tillagas framför dig på en stekhäll. Under rådande omständigheter är det endast a la carté som gäller. I paket med övernattning ingår tre rätters meny och det finna tre förrätter, tre huvudrätter och tre efterrätter att välja på. Jag ville ha så mycket japanskt mat som möjligt och inget kött så jag valde sashimi till förrätt, vit sparris med blomkål och ärtkräm till huvudrätt och blodapelsinsorbet på chokladterrin till efterrätt. Supergott - alltihop. Till det drack jag en äppel- och ingefärsdricka. Jag valde att inte dricka en enda droppe alkohol för att rena min kropp inifrån och ut.

teppan.jpg

A la carte restauarangen ligger i anslutning till Yasuragis härliga och enorma terrass med utsikt över skärgården där jag sedan stannade en stund på en vilstol med en kopp te.

yasuragi_terrass2.jpg
yasuragi_terrass.jpg

Efter middagen valde jag faktiskt att byta badrock till träningskläder för att ta en kvällspromenad. I receptionen finns kartor med lämpliga promenad/joggingslingor och hur långa de olika sträckorna är. Jag gick längs med vattnet, tittade på alla vackra hus och fick njuta av en sån där magisk försommarkväll.

brygga_hasseludden.jpg
proemnad_haseludden.jpg

När jag kom tillbaka satte jag mig lite på den här altanen (nedan) innan jag frös in.

kväll_yasuragi.jpg

Då gick istället in till de stora panormafönstrena mot vattnet, satte mig i en gungstol och såg solen sänka sig. Otroligt rogivande.

utsikt_yasuragi.jpg

Under denna coronatid har Yasuragi inga klasser i yoga, meditation och liknande men det går bra att använda salen och det finns instruktioner med meditation- och andningsövningar. Så jag fortsatte in till salen som heter Dojon för 30 minuters stillhet.

yogasal_yasuragi.jpg

Sedan var jag redo att säga godnatt och krypa ned i min japanska säng. Jag behöver kanske inte ens säga att jag sov gott?

window_yasuragi.jpg

Strax före 07 vaknade jag efter nästan 9 timmars sömn. Jag började med en tur i den japanska trädgården, följt av en morgonpromenad vid vattnet.

hasseluuden_prom.jpg

Avslutade morgonrundan med ett kortare träningspass i deras utegym som ligger så fint inbäddat i en skogsdunge.

yasuragi_gym.jpg

Sedan - frukost. Jag valde att sitta ute i morgonsolen och vanligtvis bjuder såklart Yasuragi på frukostbuffé men just nu har de omsorgsfullt mindre förpackningar med müsli, smörgåsar, fruktsallad, pålägg etc. Frukt med skal fanns i en egen buffé och fem plus för att det fanns hela avokados bland kiwis och mandariner! Den varma maten, som äggröra, stekt svamp, kyckling etc beställde jag från meny.

yasuragi_hasseludden.jpg
frukost_yasuragi.jpg

Efter frukost var det åter dags för japanska badet. Jag badade, låg i en vilstol och tittade på höga tallar tills jag somnade en stund, badade lite till - både kallt och varmt och sedan framåt 14-tiden gick jag motvilligt upp. Utcheck var 14:00 annars hade jag säkerligen legat kvar i badet fortfarande.

spa2.jpg
yasuragi_spa2.jpg
yasuragi_stolar.jpg

Jag avslutade min vistelse på Yasuragi med lunch - en bowl med sotad lax innan jag promenerade hem under de röda Torris ( japanska portaler) och lämnade den delen av Japan som finns i Stockholm bakom mig.

Vilket dygn, vilket ställe och vilken stillhet! Golvad är hur avslappnad jag kände mig, hur himla snyggt Yasuragi är och hur härligt det är att åka ensam till ställen och bara vila. Jag vill åka tillbaka redan imorgon bitti vilket är ett toppenbetyg - eller hur?

Läs mer om Yasuragi, priser och paket här.


Här kommer svar på några vanliga frågor jag fått kring Yasuragi

Hur tar man sig till Yasuragi, måste man ha bil?

Du måste inte ha bil - det är det viktigaste. Från Slussen går det flera bussar till Orminge centrum och där byter du till buss 417 (mot Hasseludden) som går en gång i timmen, kliv av Hamndalsvägen. Bäst är att kolla på SL.se så du slipper väntetid. Resan från Slussen tar ca en halvtimme. Du kan också åka båt från Strömkajen (Grand Hotel) till Hasseludden - det tar också ca 30 minuter.

båt_hasseludden.jpg

Att åka ensam till Yasuragi - hur var det?

Helt fantastiskt! Som jag njöt av tystnad, göra precis det jag ville göra, upptäcka naturen runt omkring och bara vara. Det var inga problem att äta själv i restaurangen - det kändes varken konstigt eller trist. Likaså frukost. Ta med en bok om du vill ha en trygghet runt momentet själv på restaurang.

rumyas.jpg


Vad ingår i priset på Yasuragi?

Det beror helt på vilken typ av paket du tar och om du vill stanna över natten eller bara köra dagspa. Jag hade ett spapaket med övernattning och middag. Då ingick japanska badet två dagar ( med frukt och té) tre rätters middag, frukostbuffé, aktiviteter och lån av yukata (japansk morgonrock), badkläder (att behålla) och badtofflor.

Vad finns i det japanska badet, är det trångt?

Allt du behöver och mer där till. Tvagningsrum, varma källor, ångbastu, torrbastu, sovbastu, kolsyrebad, fotbad, kallbad och mer där till. Det kändes verkligen aldrig trångt. Jag var där torsdag-fredag så jag kan inte svara hur det är på helgen men det är stora ytor överlag.

yasuragi_pooler.jpg

Kan man göra annat än bada på Yasuragi?

Under dagen finns yoga, meditation, qi gong, saunayoga och andra aktiviteter. Det finns också fina promenadslingor, utegym och en vacker trädgård. Du kan boka massage, ansiktsbehandlingar eller bara ligga i en gungstol och vila. Tyvärr var aktiviteter just nu inställda på grund av corona men du kan själv köra yoga och andningsövningar i Dojon.

yasuragi_vyn.jpg

Får man ta med sig barn till Yasuragi?

Åldergränsen är 16 år på Yasuragi men under speciella veckor på skolloven kan du ta med barnen till Yasuragi Kids - med eller utan övernattning. Testa japanska bad, sushiskola, massage och yoga med barnen - läs mer här

Utflyktstips Stockholm - Ulriksdals slott

I helgen besökte jag för första gången Ulriksdals slottsträdgård. Komplett med handelsträdgård, trädgårdscafé, stor park, orangeri och såklart ett vackert slott.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Att ta sig till Ulriksdal är inte helt lätt om du inte har bil. Lättast är att ta tunnelbana till Bergshamra eller pendeltåg till Ulriksdal och sedan promenera runt 1 km. Men helt klart värt det! Området är stort, det känns verkligen inte trångt och du kan med fördel ta med egen picknick och sätta dig i den enorma trädgården. Det finns också ett fint trädgårdscafé. Trädgården är i barockstil från 1600-talet

Tipset är att parkera uppe vid handelsträdgården, gå in där och lukta och titta på alla vackra blommor. Där finns också en restaurang som serverar fantastisk buffé på helgerna.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Ta sedan vägen ned mot Slottet och se trädgården breda ut sig, ha picknick, låt barnen springa i labyrinterna, kasta pinnar i bäcken från den lilla bron och om inte kön är för lång, köp färskpressad apelsinjuice.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
IMG_2823.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Slottet och Orangeriet är öppna för guidade visningar vissa dagar och tider men med barn räcker trädgården bra.

Hur jag tror corona påverkar vårt resande

Jag tror corona kommer att påverka vårt resande i flera år. Hur är omöjligt att säga men det känns långt bort att vi kommer ta en weekend till Hong Kong eller resa till USA för under 3 000:- . Här är vad jag tror kommer att hända på kort sikt i resebranschen.

Paketresor får ett rejält uppsving

Charter och paketresor må vara hånat för ett halvår sedan men när pengar ska betalas tillbaka för resor som aldrig blev av - då är det paketreselagen som står stabilt när de andra faller. Jag hade en resa till Mexico med TUI som blev inställd och vartenda öre kom tillbaka in på kontot utan att jag behövde göra något alls. Då är det värre att få tillbaka pengar för en inställd flygresa med Norwegian eller annat flygbolag. Och nej såklart är det inte alltid en paketresa som behövs men jag tror ändå att paketresor får ett uppsving efter detta liksom extra bra avbokningsskydd - vi kommer inte ta resor för givet längre. Och vi vill inte kasta bort våra pengar.

babypoolaegeanblue.jpg

Dyrare flygresor

Ofrånkomligt. Det kommer inte gå lika många flyg till lika många destinationer. Från att kunna välja 4-5 bolag med direktflyg till Thailand från Stockholm kanske vi inte kommer ha direktflyg alls. Bolag kommer inte kunna erbjuda 10 olika flyg till London per dag och det kan bli krångligt att ta sig till ställen som inte är lika populära.

plane-841441_1280(1).jpg

Weekends får vänta

Att trängas på Oxford street i London eller köa till Colosseum i Rom känns inte så lockande. Kanske får secondary cities ett uppsving men jag tror nog det är skogen och den öde stranden som får det stora svinget. Weekends spenderas nog mer på hemmaplan eller i naturen, vandring i berg eller på lyxiga hotell utanför städer.

tapasnight.jpg

Vi överväger mer noga vart vi åker

Kanske känns inte norra Italien så lockande? Jag tror ingen vallfärdar till Sverige. Kanske överväger vi två gånger att åka till gömda byar i Peru för vad händer om vi måste ta oss hem snabbt?

Vi flyger mest inom Europa

Att sitta instängd i ett flygplan med 300 andra personer lockar antagligen inte som förr också många kan nog stå ut 3 timmar till Medelhavet men att dela luft i 12 timmar går nog bort för många. Likaså om du blir sjuk på resmålet. Insjuknar du i Spanien vet vi att sjukvården är god, vi är inom EU och det kommer nog gå att ta sig hem. Värre är det kanske om du befinner dig på en liten ö i Maldiverna eller någonstans där du inte vet hur sjukvården faktiskt ser ut och känns trygg.

gran canariapalms.jpg

Färre flygbolag, resebolag och hotell

Ja ju längre denna kris pågår desto fler bolag går omkull. De flesta hade det tufft redan innan pandemin och nu balanserar de flesta på gränsen. Kommer All Inclusive hotellen överleva? Kommer lågprisföretagen falla först? Hur gör hotellen för att hålla smittan borta? Det kommer bli färre aktörer men det kommer också finnas krav på hur alla jobbar vidare med smittspridning etc.

bluestarnovotelphuquoc.jpg

Stockholms bästa promenader

Det är ju ingen hemlighet att jag promenerar mycket. Just nu brukar jag snitta på 25 000 steg om dagen och jag har nog passerat de flesta av Stockholms gator. Ett gå är mitt favoritsätt att upptäcka en ny stad så nu gör jag det jag alltid gör i en ny stad - jag upptäcker varje hörn av Stockholm till forts. Här kommer tips på mina favoritstråk och lämpliga lunch/fikastopp på vägen. En del av dessa promenader tar några timmar men det fina är att du kan ju ta dem i etapper och anpassa efter hur mycket tid du har.

Slussen - Montelius väg - Mariatorget - Götgatsbacken - Medborgarplatsen

Börja denna promenad vid Slussen, gå upp Hornsgatan och sväng upp mot Mariaberget och vackra Montelius väg med utsikt över hela stan. Fortsätt så långt du kan innan du viker av till vänster, går Hornsgatan tillbaka till Mariatorget och där kan du köpa en av stans bästa glassar på Stikky Nikki. Ta St Paulsgatan vidare till Götgatan, gå Götgatsbacken upp, spana in snygga klänningar på Monki och avsluta vid Medborgarplatsen.

Adjustments.jpeg
IMG_2718.jpeg

Långholmen runt

Långholmen är en ö vid Södermalm som på 1700-talet och framåt var en fängelseö. Idag kan du fortfarande övernatta i det gamla fängelset. Gå runt ön, spana in badplatser, kolonilotter, fantastiska grönområden och bron över är värd ett foto eller två. Från östra delen har du härlig utsikt över staden.

stockholm-2537931_1280.jpg

Slussen - Gamla Stan - Slottet - Skeppsholmen - Kastellholmen - Kungsträdgården

Börja vid Slussen och Södermalms torg, gå ned mot Gamla stan. Ta sedan Järntorgsgatan och Österlånggatan hela vägen fram tills du kommer till Slottet. Fortsatt Slottsbacken ned till Skeppsbron, gå över Strömbron och sväng höger förbi Grand Hotell. Promenera längs med vattnet och över bron till Skeppsholmen och knäpp ett obligatoriskt foto på den stora guldkronan. Håll till höger och gå runt Skeppsholmen, passera vandrarhemmet Af Chapman, gå ut på Kastellholmen, pausa i Hotel Skeppsholmens underbara trädgård och gå sedan tillbaka över bron där du avslutar med glass i Kungsträdgården.

Adjustments.jpeg

Djurgården runt

Starta vid Djurgårdsbron och pampiga Nordiska museet, håll till vänster och följ vattnet. DU kommer passera Skansen och sedan gör du en en avstickare till vackra Rosendals trädgårdscafé för kaffe och bulle på gräsmattan under äppelträden. Stråket går vidare längs med kanalen, Djurgårdsbrunnsviken. Blockshusudden ligger längst ut på Djurgården och här finns också ett café för vätskestopp om du behöver. Fortsätt södra sidan av Djurgården, förbi Biskopsudden och konstmuseet Waldemarsudde. Vik upp Djurgårdsvägen, passera prisbelönta restaurangen Oaxen och Gröna Lund innan du tar båten, spårvagn, buss eller bron hem.

IMG_1990.jpeg
IMG_1986.jpeg
23FF14AF-7C6B-4F98-83B2-AA8C405CE6EA.jpeg

Skanstull - Årstaviken - Hornstull - Reimersholme - Liljeholmen

Gå ned vid Eriksdalsbadet och till vattnet. Ta åt höger och följ vattnet förbi båtar och kolonilotter. Ta en omväg och gå upp i koloniområdet för att se vilka enormt vackra trädgårdar folk har skapat på väldigt liten yta. Stanna till vid Tanto och njut av en grön smoothie vid Tanto Juicebar, en juicevagn med solstolar uppställd precis vid vattnet. Fortsätt längs med vattnet, förbi utegym, minigolf och är det helg och sommar kommer du så småningom gå rakt in i Hornstulls marknad. Avsluta med brunch på Calexicos eller vik upp mot Hornstull och tunnelbanan. Är du inte nöjd så fortsätt till Reimersholme eller Liljeholmen.

IMG_2437.jpeg
A43C8F1C-5B61-484D-BF71-B77545E30B57.jpeg

Liljeholmen - Vinterviken - Gröndal

Gå ned till vattnet vid Liljeholmens tvärbana. Gå längs med sjön Trekanten tills du kommer till vackra Vinterviken. Drick en kaffe i det fina trädgårdscaféet och fortsätt sedan genom att runda Rävudden. Följ vattnet hela vägen, njut av att se Stora Essingen på andra sidan medan du promenerar på stora härliga bryggor och i skogen. Gå förbi Gröndals klippbad, båtklubb och avsluta i Liljeholmen igen.

B83D1664-354B-43FC-A908-94BF58CA75AE.jpeg
IMG_1952.jpeg

Stadshuset - Norr Mälarstrand - Västerbron - Söder Mälarstrand

Är det maj - september du tänker göra denna promenad så börja med att gå de över 300 stegen upp i Stadshustornet för att få en spektakulär utsikt över vår vackra stad. Fortsätt sedan till höger längs med vattnet och njut av hela Norr Mälarstrand. Stanna till vid välkända Mälarpaviljongen för att vila benen innan du är framme i Rålambshovsparken. Gå upp över Västerbron, ( ta den vänstra sidan) njut av utsikt och håll i hatten för här blåser det rejält. Fortsätt över bron till Lasse i Parken för Hornstulls mysigaste trädgårdscafé. Gå sedan ned till vattnet och gå Söder Mälarstrand tillbaka så långt då orkar.

IMG_1313.jpeg
IMG_2717.jpeg

Kungsholmen runt

Starta till exempel vid Kungsbron och gå åt häger längs med Klara Sjö. Följ vackra Kungsholms strand hela vägen till du når Hornsbergs strand. Runda hörnet mot Kristineberg och stanna för en kaffe, läsk eller drink på snygga restaurangen Piren precis intill vattnet. Gå vidare längs med Kristinebergs klippor, till Fredhäll och fina caféet Solstugan. Fortsätt längs vattnet och vill du ha en extra runda så gå även ut på Lilla Essingen. Stanna i Rålambshovsparken om du nu har ont i benen eller fortsätt hela Norr Mälarstrand tillbaka.

robert-eklund-Py81Ji7vYUs-unsplash.jpg

Mosebacke - Fjällgatan - Nytorget - Vita bergen

Starta vid uppgång Götgatan vid Slussen tunnelbana. Gå direkt åt vänster uppför Hökens gata (här bodde jag i flera år i så gullig lägenhet) till Mosebacke torg. Korsa torget och gå Svartensgatan, Katarina Kyrkobacke och missa inte Mäster Mikaels gata. Gå igenom Cornelisparken, ta trappor ned och korsa Renstiernas gata och sedan upp på Fjällgatan. Här finns vegetariska restaurangen Hermans med härlig trädgård om du är hungrig och längre fram ett mysigt café med god glass och härlig utsikt. När Fjällgatan slutar så vik ned och följ Erstagatan hela vägen in i Vita Bergsparken. Ta en tur förbi ståtliga Sofia Kyrka och gå ut ur parken, korsa Renstiernas gata och mot Nytorget. Strosa på Nytorgsgatan, Skånegatan,Bondegatan och avsluta med drömvåfflor hos Älskade Traditioner på Katarina Bangata.

IMG_2704.jpeg
D82E8BEE-72E2-41E5-84B8-177D2DF675DC.jpeg
IMG_2637.jpeg
IMG_4971.jpeg

Runt Hammarbykanalen i Hammarby Sjöstad

Den här rundan har jag som min kvällspromenad nästan varje kväll. Börja på lilla Skanstullsbron och ta trapporna ned till Hammarby Sjöstad . Gå Hammarby Kaj hela vägen längs med vattnet, förbi färjelägret och till Korphoppsgatan. Ta gångbron i stål över vattnet och vik av till vänter direkt efter bron. Fortsätt på de små broarna som löper längs med vattnet, gå över den stora träbryggan med en propeller och fortsätt längs med vatten och Henriksdalskajen och Henriksdals allén. Gå upp på Kanalvägen och följ stora vägen och över Danviksbron. Sväng sedan till vänster ner på Alsnögatan och ned till Norra Hammarby hamnen. Gå längs med vattnet, stanna hos Kajsa på Kajen för härlig glass och gå vidare tills nu når Skanstullsbron igen.

0E65D0A7-B4F2-464F-8FAE-8E68EB1F0E34.jpeg

Gamla stan - Brunkebergs Torg - Drottninggatan - Observatorielunden

Börja vid Gamla Stans tunnelbana och gå upp Tyska Brinken.Stanna till och njut vid caféet Under Kastanjen. Besök Köpmantorget, fortsätt Bollhusgränd fram och så når du Slottet. Gå rakt över till Slottskajen och ta Norrbro över till Helgeandsholmen. Fortsätt Malmtorgsgatan rakt fram till trendiga Brunkebergstorg, korsa Sergels Torg och gå upp på Drottninggatan. Korsa Olof Palmes gata och Tegnergatan tills du är framme vid Observatorielunden. Högst upp ligger Observatoriekullen och här finns ett härligt café med goda våfflor. Passa sedan på att gå ned mot Rådmansgatan och kanske kika in stans vackra stadsbibliotek.

IMG_5146.jpeg


Kungsträdgården - Humlegården - Karlavägen - Nobelparken - Strandvägen

Starta i Kungsträdgården och fortsätt in i Berzelii Park. Gå upp Birger Jarlsgatan till fina Humlegården. Gå rakt genom den vackra parken och sväng av åt höger mot Karlavägen. Promenera Karlavägen fram, korsa Karlaplan och sväng sedan ned Oxenstiernsgatan mot Nobelparken. Ta sedan Strandvägen hela vägen tillbaka, köp en glass eller kaffe på ett av alla härliga caféer och avsluta i Berzelii Park.

IMG_4862.jpeg
stockholm-4738114_1280.jpg

Hagaparken

Hagaparken i Solna är väldigt stor och här finns många fina promenadstråk. Här finns slott och fina lusthus, en engelsk park, växthus, restauranger, café och ett fjärilshus. Passa på och gå runt hela parken och följ vattnet i Brunnsviken så mycket som möjligt.

Gamla stan och Riddarholmen

Följ Skeppsbron på utsidan av Gamla stan och vik sedan upp vid Slottsbacken. Gå Källargränd och besök Stortorget med de vackra husfasaderna. Gå ned till Prästgatan och följ den till Storkyrkobrinken. Gå till vänster och korsa Riddarholmsbron. Gå runt hela Riddarholmen, njut av vacker utsikt från alla håll och missa inte vackra Riddarholmskyrkan.

stockholm-436231_1280.jpg
Adjustments.jpeg
stockholm-1522572_1280.jpg

Har du något favoritpromenadstråk i Stockholm? Berätta!

En Juicebar - från Kap Verde till Södermalm

Hur många gånger har man kommit hem från en resa och tänkt “åh jag borde öppna ett sånt där litet gulligt Bed and Breakfast här hemma” eller “den där salladsbaren skulle vara klockren på Södermalm”. Men så slängs man tillbaka i vardag, jobb och de där drömmarna och visionerna faller i glömska. Men inte för Mathias Söder. När han besökte mitt och många andras absoluta favoritställe Cape Fruit på Sal, Kap Verde fick han samma känsla som jag. Det här borde man öppna i Stockholm. Men istället för att glömma bort det gick han faktiskt vidare och gjorde just det - öppnade samma typ av koncept! Först blev det en juicevagn i Tanto och sedan ännu ett ställe i en större lokal i Hammarby Sjöstad.

Cape Fruit på ön Sal besökte jag för några år sen och kärlek uppstod direkt. Hänggungor, färgglada bord, himmelska fruktjuicer, pannkakor och mycket vegetariskt. Cape Fruit drivs av en fantastisk kvinna från Portugal som heter Carolina. Hennes motto är att erbjuda en meny som är så hälsosam som möjligt och allt ska lagas från grunden.

Det krångliga med att ha en restaurang på Kap Verde är dock att det är lite svårt med råvaror på grund av att ö-gruppen är halvt isolerad ute i Atlanten. Ön Sal består nästan enbart av sand och här växer inte mycket alls. Därav ändras menyn på Cape Fruit från dag till dag beroende på vilka råvaror som kommer med båten eller vad som finns i köket. Till exempel blir det mer mango och ananas på menyn under sommarmånaderna. Läs mer om Kap Verde här.

Cape Fruits motsvarighet öppnades av Mathias i Stockholm 2013 i Tantolunden. En fin juicevagn som erbjuder fantastiska juicer och smoothies samt härliga bowls precis vid vattnet. Här ringlar kön lång på helgerna när halva Stockholm promenerar Årstaviken runt. Och recensionerna av stället är i topp!

juicebar_tanto.jpg

Fem år senare öppnades filial nummer två i Hammarby Sjöstad, En Juicebar på Fredriksdalsgatan. Här finns samma härliga juicer och smoothies, sallader, wraps, bowls och brunch på helgerna. Det mesta är vegetariskt och mycket är också veganskt. Det finns gudomliga raw food kakor och en nice cream som slukas av alla. Brunchen ska tydligen vara helt amazing - jag har inte hunnit prova den än men lovar att skriva om den så fort jag varit där!

Den mest populära smoothien är grön och heter As Green as it Gets - den innehåller avocado, spenat, dadlar, äpple kiwi och lime. Ja ni hör ju själva hur himla god den är. De har också barnsmoothies på menyn en med jordgubb/banan och en med choklad/banan.

De två mest populära bowls är också mina favoriter. Den till vänster är The Original Aciabowl som innehåller açai, granola, kokoschips, jordgubbar, blåbär, jordnötssmör och banan. Min 9-åring slukade denna och frågade vad glassen var gjord på - gott betyg eller hur? Den till höger är en magisk Snickers Nicecream Bowl med jordnötssmör, kakao, banan, havssalt, havremjölk, mörk choklad, vanilj, jordgubbar och nötter.

innejuicebar.jpg
meny_juicebar.jpg

Inredningen påminner mycket om Cape Fruit på Kap Verde men även om ett mysigt strandhak i Thailand. Lampor och grönska i taket, bord och stolar av bambu, på en platå kan du sitta vid låga bord på mysiga dynor och självklart finns en hänggunga.

inredning.jpg
utejuicbar.jpg

Jag har verkligen hittat ett favoritställe och nu med deras nya härliga uteservering är det här ni hittar mig i sommar.

Jag älskar när personer följer sina drömmar, det är sånt här som får mig att tänka att jag borde också och det är på dessa ställen jag vill lägga mina pengar och inte på de stora cafékedjorna. Dessutom är allt här hundra gånger godare. Heja inspiration från resor och att följa sina drömmar.

Läs mer om En Juicebar här.

Det positiva denna pandemi gett mig

I början av denna kris som uppstod var det mesta nattsvart ska jag erkänna. Min identitet togs ifrån mig och mycket av det som ger mig glädje. Men nu 5-6 veckor senare har denna kris faktiskt också gett mig några positiva effekter.

Jag är inte stressad. Jag har haft en inre stress som ständigt varit närvarande. Hämta, lämna, jobba, springa på möten, hinna träffa vänner, boka resor, träna, barnens aktiviteter, nya restauranger jag ville testa, bloggen som kom i kläm - ja så mycket som helst plötsligt nu bara försvann. Jag jobbar inte lika mycket vilket leder till att jag aldrig stressar kring hämtningar och lämningar. Jag har tid att träna, det finns inga resor att boka, knappt några möten att delta i och istället för att hetsa går jag en lång promenad och lyssnar på ljudbok. Det känns lite som att jag var på utbrändhetens kant och nu fick tid till återhämtning.

Adjustments.jpeg

Vardagsmotion. I det vanliga livet hade jag svårt att få ihop 10 000 steg per dag. Nu går jag 20 000 steg per dag utan problem, stannar i utegymmet några gånger i veckan och har varken ont i nacke eller rygg längre. Jag sätter mig på en brygga och tittar på svanar, gör plankan på en annan brygga och njuter av våren.

Matlagningen. Jag har mer tid till matlagning vilket gör att vi äter bättre mat och mindre halvfabrikat. Jag lagar en del vegetariskt, det blir färre köttbullar och jag hinner både göra egen müsli och bröd.

Adjustments.jpeg

Mina ögon mår bättre. När jag satt framför datorn 8-9 timmar per dag hade jag så ont vissa dagar att det var svårt att öppna dem. De rann, kliade, var svullna och väldigt torra. Det har helt försvunnit. Jag behöver inga ögondroppar och cremer längre, jag använder knappt glasögon och mina ögon älskar tydligen frisk luft.

Det finns inte längre någon FOMO. Fear of missing out är helt borta. Ingen är längre och snorklar på Maldiverna, alla andra dricker inte champagne i Paris och livet i LA är inte drömmen just nu. Inga stora fester och konserter går jag miste om, det finns helt enkelt inte så mycket att göra förutom att just bara vara hemma. Och vänta.

IMG_7829.jpg