Varför vi väljer Thailand gång på gång

bkkvypeace.jpg

Varför åker vi till Thailand igen, igen och igen? Tröttnar vi inte? Vill vi inte se något nytt? Och svaren är väl att nej vi har inte tröttnat och vi har sett nytt men återkommer ändå och här är varför.

Det är hemma

För oss som bott där är det som att komma hem. Vi känner till det mesta, vi pratar lite thailändska, vi har vänner kvar i både Bangkok och Chiang mai och att kliva av flygplanet och in på Suvarnabhumi är som att få en stor varm kram.

Klimatet

Efter att ha frusit i Vietnam och Hong Kong förra året och efter kallt väder längst ned i Europa så är Thailand ett säkert kort. Du fryser inte. Det kan komma regn men det är varmt, barnen behöver inte ha mössa på kvällen, havet är aldrig kallt och och det är tropiskt klimat. Läs min guide till var i Thailand du ska åka här.

Stränderna

Jo visst har Thailands stränder kanske blivit mer smutsiga i takt med turismen men om jag jämför med Vietnam, Malaysia och Europa är Thailands stränder helt klart bäst och barnvänligast. Väldigt sällan är det höga vågor, det är fin sand och inte mycket till strömmar. Och ja vattnet är turkost och klart iallafall när det inte är regnperiod.

 

Priserna

Thailand har blivit mycket dyrare de senaste tio åren, speciellt boende ute på öarna. Men resten av världen har också blivit dyrare. Och maten är fortfarande billig i Thailand, du får valuta för pengarna. I Vietnam, Hong Kong, Malaysia, Singapore och Taiwan är det dyrare. Likaså i Dubai, Grekland, Italien, Florida och ja helt enkelt de flesta solsäkra platserna är dyrare. I Bangkok, Chiang Mai och där emellan kan du fortfarande bo och leva riktigt billigt på sina håll. Dessutom flyger så många bolag hit att det går att hitta riktigt bra flygbiljetter till Thailand.

balong.jpg

Barnvänligheten och gästfriheten

Man kan tycka att alla länder borde vara barnvänliga men nej så är det verkligen inte. Att personalen inte ser barnen som ett problem, att de inte suckar när du anländer med barn och när du möts av folk som genuint älskar barn– ja det betyder mycket. Att det sedan är bra pooler för barn, att stranden är barnvänlig, att det finns barnsängar och barnstolar är ju en extra bonus. Och att det finns massor av andra barn att leka med. Och föräldrar att hänga med.

Och att du till 90% möts av ett leende. The land of smiles stämmer oftast (kanske inte alltid när dte kommer till poliser och taxichaufförer) och att det finns en värme och en glädje.

Förväntningar

Vi vet vad vi får och vi blir inte besvikna. Vi vet att vi får bo precis vid strandkanten, att vi får äta middag med tårna i sanden, att solnedgångarna är magiska, nätterna sammaetslena och att vi kommer bli lurade på en taxiresa eller två. När vi rest till nya länder har vi blivit besvikna på att inga boenden legat på stranden, att stället är för stort och utspritt, att du inte kan promenera längs med stranden, att det varit bullrig trafik utanför dörren, att vi inte vet vad som kan räknas som dyrt/billigt -  allt detta på grund av att vi jämfört med vad vi är vana med från Thailand och vad vi älskar. Vi återvänder för vi älskar just detta och blir inte besvikna.

Därför mina vänner åker vi tillbaka gång på gång. Vi testar nytt mellan varven men återvänder alltid. Det är som att komma hem.

Mauritius - hela familjens drömresa

Det finns resmål och så finns det RESMÅL. På den där listan över resmål med stora bokstäver finns ett fåtal länder. Mauritius är ett sådan. Att få ta med hela familjen till denna paradisö i Indiska Oceanen är verkligen på min bucketlist.

Jag har en nära vän som varit på Mauritius flera gånger och hon säger att det verkligen är paradiset på jorden. Dels är ju stränderna rena rama drömmen; långa, kritvita och vattnet är turkost men sedan finns det också bra snorkling/dykning, vattenfall, regnskog, vandringsleder och exotiska djur. Perfekt för en barnfamilj helt enkelt som kanske inte bara vill ligga på stranden en hel dag.

Jag tänker ofta på var vi ska åka när Älva blir lite större, när båda barnen vill se och göra mer samt är äldre vilket betyder att de också kan testa mer grejer. Väldigt högt upp på den listan finns simma med delfiner. Både att åka ut med båt för att titta på delfiner men också att simma med delfiner - två saker som du kan göra på Mauritius och dessutom även få se en val eller två.

Jag har också hört att det finns 6 stycken zip liners på Mauritius som ska vara helt otroliga. Du åker över regnskog och vattenfall, får se ön från ovan och min väns tonårsbarn var lyriska när de berättade om detta.

Du kan också få följa med och mata giraffer och träffa jättesköldpaddor som är över 100 år gamla - garanterat något som mina barn skulle älska. Så ni hör ön är så mycket mer än bara ligga på en sarong och steka.

8.jpg

Jag reser mycket med mina barn men jag är inte personen som campar med barn. Jag bor heller inte i hyddor med hål i golvet, jag vill gärna ha AC om jag är i ett tropiskt klimat, jag bestiger inte berg med barnet på ryggen utan när jag reser vill ha ha det lite härligare än hemma och semester. Jag vill gärna ha fint hotell, nära till det mesta men med en själ och inte mängdproduktion. Därför tror jag Mauritius med familjen skulle passa mig som handen i handsken.

När ska man åka då? Ja bäst rent vädermässigt är april-juni och september-december, mest regn kommer i februari och mars. Det tar ca 14 timmar att flyga till Mauritius från Sverige men väl på plats är det bara 2-3 timmars tidsskillnad vilket, enligt mig, räknas som en stor fördel. Du kan både boka charter från Sverige eller fixa resan på egna hand - vilket du föredrar.

Själv satsar jag på familjeresa till Mauritius 2018-2019.


I samarbete med Mauritius Tourism Board

5 instagramkonton jag älskar

Jag älskar Instagram. Det inspirerar mig, får mig att drömma mig bort i november, det är en grym reklamkanal och alla får vara fotografer. Farföräldrar kan följa barnbarn, hundälskare kan njuta av gulliga hundar i flödet, inredningsföretag kan se vad kunderna vill ha och vi resenördar kan se dagsfärska bilder från andra sidan jorden eller följa hotellet vi ska bo på om ett par veckor. (Mig hittar ni på @comeflywithtowe)

Idag bjuder jag på mina favoritkonton just nu - häng med!

@FeelSlovenia

Slovenien Tourist Board visar helt fantastiska bilder från sitt land. De använder taggen #ifeelsLOVEnia för att posta andras bilder. Dessa bilder får mig att vilja åka tillbaka varje dag. Tänk vad Instagram gjort för turismen! 

@hejjoanna

Joanna Blomdell postar bilder från hela världen. Och inte vilka bilder som helst - de är fullkomligt magiska vare sig de är tagna i Malmö eller på Hawaii.

@restaurangstockholm

Här får du tips om var du ska äta frukost, lunch och middag i Stockholm. Även var du hittar det perfekt cafeét, bästa brunchen och varenda bild får mig att dregla - som den här smörgåsen från Långa Raden.

@destinationthailand

En reseguide om Thailand och inget jättekonto. Vad jag gillar med detta konto är att detta visar hur Thailand ser ut på riktigt. Det är inte konstiga filter, inga reflektioner i vattnet som lagts dit med photoshop utan härliga motiv från stränder och städer och man kan känna lugnet.

@swedishnomad

Alexander Waltner reser på heltid. Han tar magiska foton som får mig att längta till varenda land han besöker och med nästan 30k följare är jag inte ensam om att älska detta!

Har du några andra tips - skriv dem gärna i kommentarerna. Jag letar alltid efter fler härlig konton med resetema!

Min favoritflygplats

Har ni någon favoritflygplats i världen? Jag har en och den ligger nära Sverige och har allt jag behöver. Min favorit är utan tvekan Kastrup i Köpenhamn.

Kastrup har allt Arlanda saknar och mer ändå. Massor av bra restauranger och butiker som man faktiskt vill handla i. Jag upplever att de flesta flygplatser mest har skräpaffärer och souvenirersom ingen skulle handla i om det inte var för att folk är desperata och uttråkade.

Kastrup har H&M vilket är perfekt när du kommer på att du glömt den där tjocka tröja hemma och Kastrup har Lego Store vilket är perfekt när du glömt köpa present med dig hem.

Fritt wifi, Yo Sushi, lekrum och mycket stolar och bänkar att sitta på väger också upp. Och så är det lätt att hitta.

Sist jag var på Kastrup hade jag även turen att få hänga i SAS lounge och den var toppen; från inredningen till mat och dryck.

Andra flygplatser jag gillar är Narita, Tokyo och Shiphol, Amsterdam. Och sådana som går bort är ju alla de där pyttesmå som på små grekiska öar, den i Ljubljana och i Danang, Vietnam. Men man kan ju inte riktig jämföra dessa med stora hubbar som just Shiphol.

Men tyvärr tycker jag att Arlanda skulle behöva ett lyft speciellt när det kommer till matbiten - just nu finns det bara ett alternativ för mig och det är Joe and the Juice. Eller Max om jag är riktigt hungrig. Det mesta är annars inte alls värt pengarna. (Nej jag har inte testat Pontus in the AIr än). Jag har så väldigt svårt att motivera mig att köpa en yoghurt för 50 kr eller en sallad för 200 kr.

Vilken är din favoritflygplats?

Åka till Alperna med familjen

Ni som läst denna blogg en längre tid vet att jag inte riktigt gillar kalla resmål. Jag är ingen vinterperson, jag gillar inte att frysa och jag gillar inte Sverige januari till mars.

Men på senare tid har något hänt för helt plötsligt sneglar jag på Island och Grönland, jag är lite sugen på Åre och så drömmer jag om Alperna. Efter min tågluff genom Österrike och resan till Slovenien så är jag såld. Landskapet är så fasligt vackert att man tappar andan.

Jag är uppvuxen i en familj där vi varje sport- eller påsklov åkte till Sälen för slalom, stugliv och varm choklad. På friluftsdagarna åkte vi slalom i Romme. Jag gick i skidskola, jag åkte gröna, blå och röda backar men i vuxen ålder avtog mitt intresse. Jag började prioritera varma resmål framför kalla, jag förknippade svensk skidresa med iskalla tår, grå dimma, en stuga i furu, mer tid i liften än i backen, lång bilresa och köldskador på kinder och fingrar.

Och nu när jag själv har barn börjar familjen tjata om skidsemester. Och jag har verkligen letat efter något som skulle passa mig och ja det är nog Alperna som är svaret. Backar som räcker länge, sol och varm temperatur (iallafall på våren), klarblå himmel och snöiga berg. Äggtoddy i backen och härligt hotell där frukost och middag serveras. En spa avdelning, en lekhörna, jägermeister i täckbyxa och en eld som sprakar.  Min typ av skidresa helt enkelt, charterkoncept för en novis skidsemestrare där allt ingår och med fokus på familj. Schweiz, Österrike eller favoriten Italien.  Dessutom tar lika lång tid att flyga till Alperna (inklusive transfer) som att åka bil till de svenska fjällen. Win win.


Detta inlägg är ett samarbete med Lion Alpin som anordnar paketresor till Alperna både för par och familjer.

Vad är värt att betala extra för när jag reser?

Jag tycker det är så väldigt intressant det här med frågan; hur har du råd att resa så mycket? Speciellt från folk som tar familjen på chartersemester i juli eller december och kör ännu en resa på höst- eller påsklovet.

Jag reser ofta utan familjen, vi reser i stort sett aldrig på skollov, aldrig charter och jag spenderar timmar och timmar på att hitta prisvärda och bra lösningar och väljer bort dyra länder. Jag skulle nog säga att vi reser mer än många men lägger inte mer pengar på resande än en vanlig svensk barnfamilj.

Alla lägger vi pengar på olika saker beroende på vad vi tycker är viktigt för oss. När jag bokar våra resor finns det vissa saker jag tycker är värt att betala lite extra för och andra saker bortprioriteras.

Vad är då värt extra för just mig och min familj?

Flygtider. Det är värt lite extra att slippa gå upp mitt i natten för att flyget lyfter 06. Eller att landa vid midnatt på Arlanda och man ska upp och jobba dagen efter. Det är värt lite extra att resa direkt och slippa ett par byten.

Reser jag med små barn är det så värt att betala extra för kvälls/nattflyg om alternativet är att sysselsätta en 1-åring i 11 timmar med spring i benen och som är helt ointresserad av film, appar och böcker. 

Hotell. Jag älskar hotell. Jag lägger gärna lite pengar på läge, bättre rum, närmare havet och mer lyxkänsla. Jag vill ha fluffiga täcken, gudomlig frukost och semesterkänsla - det kan förstöra mycket av resan om hotellet är smutsigt, frukosten består av halvfabrikat, servicen är obefintlig och det är en mil till närmaste restaurang eller butik.

Men vad är inte värt extra?

Businessclass. Det är ju oftast dubbelt så dyrt att åka business och nej det skulle jag nog aldrig slösa min egna pengar på. Blir jag uppgraderar jublar jag såklart men det händer tyvärr inte allt för ofta.

Restauranger. Jag tycker mat är viktigt när jag reser men jag äter hellre gatumat än på lyxkrog. Speciellt när jag reser med barn så lägger jag inga extra pengar på restaurangbesök när sällskapet ändå tycker bäst om köttbullar. Åker jag med tjejkompisar äter och dricker vi gärna gott men det kan man ju göra utan att besöka restauranger med kända stjärnor. Jag tycker överlag att de flesta restauranger i Stockholm är för dyra, de levererar helt enkelt inte för priset man betalar.

Ibland slår en picknick vid havet vilken gourmetkrog som helst.

Shopping. Jag shoppar väldigt sällan på mina resor, jag skulle aldrig lägga pengar på att bo nära shopping eller shoppa utomlands för sakens skull. Jag köper varken souvenirer, märkeskopior eller kläder utomlands.

Charterkonceptet. Det är såklart bekvämt att någon redan satt ihop en resa till dig, att din buss väntar när du anländer, att flyget går direkt och det finns underhållning på plats. Självklart kostar denna paketering ganska så mycket extra än om du bokar allt själv. Och jag som gillar att boka själv, inte vill vara för länge på samma ställe, som älskar att hitta små pärlor till ställen och vill kunna vara flexibel under resans gång jag ser ingen anledning att betala extra för detta.

Skulle det kosta samma lika så skulle jag säkerligen överväga det när jag reser med mina barn men just nu känns det hutlöst dyrt året om.

Vad tycker du är värt att betala extra för när du reser?

World Tourism Day

Idag är det Världsturismdagen och jag är så glad att jag bor i ett land där jag får möjligheten att resa så mycket jag vill. Bara ekonomi och semesterdagar stoppar mig. Och kanske känslan av att jag gillar att komma hem - också. Hur som, idag firar jag denna härliga dag med att tänka på vårens obligatoriska weekendresa och var jag ska resa.

Ni minns väl min bucketlist över Europa? Jo den gäller fortfarande men helt plötsligt har tre till resmål seglat upp där och det är dessa jag nu kollar på inför april/maj.

Upptäcka Irland

Folkliv i Dublin, bila genom landet, vandra över gröna kullar, besöka Cork - ja jag blir mer och mer sugen på Irland helt enkelt. Blir det inte en resa hit i vår så blir det nästa höst.

 

Cinque Terra, Italien

Fem små byar längs med den italienska Ligurienkusten som jag gärna kombinerar med Toscana. Klippor, små stenstränder, hus som klättrar upp på klipporna och jag tror detta är magi!

 

Lissabon, Portugal

Jag har varit på väg till Lissabon flera gånger men det har aldrig blivit av att jag bokat biljett. Kakel, spårvagnar, hav, skaldjur - jag tror det är en stad för mig.

 

Ja vad vore en resenär utan sin drömmar, planer och listor som revideras flera gånger per år? Det finns så mycket att upptäcka och så lite tid. Happy World Tourism Day!

Vad du lär dig av att resa ensam

Som ni vet tycker jag det är fantastiskt att resa ensam och jag försöker att göra några resor per år helt på egen hand. Jag får ofta frågor som Är det inte tråkigt att resa ensam? Går du på restaurang själv? Men du har ju ingen att prata med? Och svaren är att nej det är inte tråkigt, tvärtom det är ljuvligt att resa ensam.  Ja jag äter middag själv men kanske inte på finrestaurang utan väljer mer picknick eller uteservering och med en bok som sällskap. Och nej det stämmer, jag har inget resesällskap att prata med men reser du ensam är det på något sätt väldigt mycket enklare att ta kontakt med andra.

På ensamresa i Malmö och i Japan.

När jag var 15 år åkte jag på språkresa till Torquay i England och det var en perfekt start till att resa ensam. Du åker ensam men ändå inte. Du hamnar i en buss med 30 ungdomar i samma ålder, du delar värdfamilj, du har lärarledda lektioner och får uppleva ett helt nytt land och en ny kultur. Ensam men tillsammans. Jag minns än idag mitt första besök på Top Shop, att du behövde skrika "Next stop please" för att bussen skulle stanna, utflykten till London och de där äggmackorna min värdfamilj packade ned till lunch varje morgon.

Det var denna språkresa som sedan fick mig att åka iväg som au-pair till England tre år senare. Återigen lärde jag känna nya fantastiska personer som jag än idag har kontakt med, jag fick uppleva Manchester under den största indie-eran , jag fick se Eric Cantona och Ryan Giggs spela för United, äggmackor byttes mot mat från Marks and Spencer, jag mötte David Beckham i matbutiken, fortsatte att shoppa på Top Shop och det bästa av allt var att min rädsla för att prata engelska försvann. Det finns inte tid att gå runt och tänka att oj nu kanske jag böjer det här verbet fel eller uttalar jag verkligen det här ordet rätt. Och den känslan sitter numera i ryggraden när det kommer till språk - det gör inte så mycket om det blir fel det viktigaste är att våga prata. 

Jag kommer att uppmuntra mina barn till alla typer av studier som sker utomlands; språkresor, att vara utbytesstudent eller plugga utomlands för det finns inget bättre sätt att lära sig ett nytt språk, öka självförtroendet och lära känna sig själv.

Här var jag au-pair när jag var 18-19 år och familjen är fortfarande nära vänner till mig. För ett par år sedan var jag och min familj och hälsade på hos dem i Manchester.

Här var jag au-pair när jag var 18-19 år och familjen är fortfarande nära vänner till mig. För ett par år sedan var jag och min familj och hälsade på hos dem i Manchester.

 
Nu som vuxen finns studera utomlands på min bucketlist , en resa som jag ska förverkliga när mina barn är lite större. Jag vill bli nedsläppt i en mindre italiensk stad, helt ensam.  Där ska jag bo i ett rum som ägs av en italiensk gammal dam som gör stans bästa pasta. På morgonen ska jag njuta av en cappuccino och chokladcroissant på en uteservering innan jag tar min ryggsäck och promenerar till dagens lektioner. Jag ska lära mig om Italien, om historien, om maten, om språket och om att böja verb. När skoldagen är slut ska jag flanera i gränderna, köpa mozzarella och solmogna tomater, praktisera min italienska på lokalbefolkningen och se solen gå ned över tvättlinorna mellan de vingliga små husen.

Italien i mitt hjärta.


Detta inlägg är ett samarbete med EF men som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.

Mina bästa (gratis) reseappar

Jag har några få men väldigt bra appar som jag använder för att planera resor och när jag är ute på resande fot. Här ska ni får se vilka.


Skyscanner

Jag tycker att Skyscanner är helt klart bäst när det gäller att leta flyg, jämföra priser, flyglängd och avgångstider. Speciellt förtjust är jag i funktionen leta flyg från Stockholm till överallt - när man bara vill iväg till ett rimligt pris.


Instagram

Detta är min absoluta favoritapp alla kategorier. Den är perfekt för att spana in resmål, hotell, få reseinspiration och möta nya personer. Att söka på taggar så som hotellnamn, stränder och restauranger är min stora hobby.


Tripadvisor

När jag letar hotell kollar jag alltid var det står på Tripadvisor innan jag bokar, jag tycker oftast att recensionerna stämmer väldigt bra med hur jag upplever det. Väl på plats är deras funktion att hitta resmål/sevärdheter/cafeer nära där jag befinner mig är fenomenal.


Google Översätt

Ovärderlig app när jag är på resande fot. Håll telefonen mot menyn och eller en gatskylt och den översätter direkt, slå upp hur du frågor efter vägen eller hur du frågar efter priset på ett artigt vis.


Valuta +

En valuta app är oumbärlig och det spelar egentligen ingen roll vilken man har så länge den räknar rätt. Jag gillar Valuta + men XE Currency fungerar också bra.


Booking.com

När jag är på långresa och inte har bokat hotell innan tycker jag bookings app är perfekt att leta efter nästa hotell med. Här finns sista minuten hotell till bra priser, det finns alltid något ledigt och det är lättöverskådligt. Dessutom är jag mycket förtjust i kartfunktionen.


Duolingo

Egentligen är detta ingen reseapp utan en språkapp men den är rolig, lätt att använda och innan jag reser till ett nytt ställe brukar jag lära mig några nya ord med denna app.


Detta var mina tips på bra gratis appar men sedan vill jag också slå ett slag för Splittr som är en fenomenal app om du reser med flera vänner. Splittr kostar 20 kr att ladda hem men så värd. Du skriver in vilka som är med på resan, vilka som betalar vad under resans gång och när det är dags att åka hem räknar denna app ut vem som är skyldig vem pengar och hur mycket. Genialt!

Vilka appar använder du för att underlätta ditt resande?

Hur du undviker illamående på X2000 (och andra snabbtåg)

Minns ni när jag åkte tåg till Ystad och mådde så fruktansvärt dåligt? Att resan påminde om dagen efter en bra fest fast jag inte druckit något starkare än kaffe. Att mitt ansikte var likblekt och jag mest satt blickstilla och koncentrerade mig på att inte kräkas.

Men på hemvägen gick det så mycket bättre så här kommer nu mina bästa tips till att slippa illamående under tågresan.

Sitt i tågets färdriktning

Jo det hjälper betydligt att åka framåt. Se till att boka ett säte i tågets färdriktning och råkar du få ett bakåtvänt säte - försök byta så snabbt du kan.

När jag åkte sist hade jag bokat ett framåtvänt säte men sedan har de vänt vagnarna och jag hamnade bakåt. Jag gjorde felet att inte byta förrän jag mådde rejält illa och då var det redan försent. Fråga konduktören var det finns lediga säten, fråga personen mittemot om denne kanske inte alls lider av åksjuka eller sätt dig i restaurangvagnen.

Att sitta närmast gången ska tydligen vara bättre än vid fönstret då det kränger mindre där.

Hoppa över kaffet

En stor kopp kaffe innan eller i början av tågresan kan göra så illamående tilltar, så hoppa över det. Likaså att trycka i sig en massa mat strax innan avfärd är inget jag rekommenderar, men gå inte heller på hungrig. Ha alltid en flaska mineralvatten och tuggummi till hands. Och att låta bli alkoholen är väl ganska så självklart.

Vänta med att läsa

Börja inte med att läsa, dra upp datorn eller stirra ned i en telefonskärm. Vila, titta ut och låt kroppen vänja sig med att vara på ett snabbtåg.

Klä dig rätt

Ha inte för mycket kläder på dig - håll dig till regeln hellre för kall än för varm.

Medicinera

Jag säger bara Calma.

Calma är ett tuggummi som du tuggar cirka 15 minuter innan avfärd och när du tuggat 30 minuter (och spottar ut det) känns munnen lite stel men effekten är fantastisk. Jag har åkt på serpentinvägar i Marocko och hoppig motorbåt i Thailand och Calma har räddat mig. Och nu senast gjorde den min X2000 resa till en sant nöje på väg hem till Stockholm igen.

Bubblare

Saker jag hört ska fungera men som jag inte provat: Använd en öronpropp och lura balanssystemet, armbandet Sea Band som ska trycka mot speciell punkt (fungerade inte för mig under graviditeten), åksjukepiller och kör ett träningspass innan du kliver på tåget.

Har du fler tips till att undvika illamående under resan?