Stockholms bästa promenader

Det är ju ingen hemlighet att jag promenerar mycket. Just nu brukar jag snitta på 25 000 steg om dagen och jag har nog passerat de flesta av Stockholms gator. Ett gå är mitt favoritsätt att upptäcka en ny stad så nu gör jag det jag alltid gör i en ny stad - jag upptäcker varje hörn av Stockholm till forts. Här kommer tips på mina favoritstråk och lämpliga lunch/fikastopp på vägen. En del av dessa promenader tar några timmar men det fina är att du kan ju ta dem i etapper och anpassa efter hur mycket tid du har.

Slussen - Montelius väg - Mariatorget - Götgatsbacken - Medborgarplatsen

Börja denna promenad vid Slussen, gå upp Hornsgatan och sväng upp mot Mariaberget och vackra Montelius väg med utsikt över hela stan. Fortsätt så långt du kan innan du viker av till vänster, går Hornsgatan tillbaka till Mariatorget och där kan du köpa en av stans bästa glassar på Stikky Nikki. Ta St Paulsgatan vidare till Götgatan, gå Götgatsbacken upp, spana in snygga klänningar på Monki och avsluta vid Medborgarplatsen.

Adjustments.jpeg
IMG_2718.jpeg

Långholmen runt

Långholmen är en ö vid Södermalm som på 1700-talet och framåt var en fängelseö. Idag kan du fortfarande övernatta i det gamla fängelset. Gå runt ön, spana in badplatser, kolonilotter, fantastiska grönområden och bron över är värd ett foto eller två. Från östra delen har du härlig utsikt över staden.

stockholm-2537931_1280.jpg

Slussen - Gamla Stan - Slottet - Skeppsholmen - Kastellholmen - Kungsträdgården

Börja vid Slussen och Södermalms torg, gå ned mot Gamla stan. Ta sedan Järntorgsgatan och Österlånggatan hela vägen fram tills du kommer till Slottet. Fortsatt Slottsbacken ned till Skeppsbron, gå över Strömbron och sväng höger förbi Grand Hotell. Promenera längs med vattnet och över bron till Skeppsholmen och knäpp ett obligatoriskt foto på den stora guldkronan. Håll till höger och gå runt Skeppsholmen, passera vandrarhemmet Af Chapman, gå ut på Kastellholmen, pausa i Hotel Skeppsholmens underbara trädgård och gå sedan tillbaka över bron där du avslutar med glass i Kungsträdgården.

Adjustments.jpeg

Djurgården runt

Starta vid Djurgårdsbron och pampiga Nordiska museet, håll till vänster och följ vattnet. DU kommer passera Skansen och sedan gör du en en avstickare till vackra Rosendals trädgårdscafé för kaffe och bulle på gräsmattan under äppelträden. Stråket går vidare längs med kanalen, Djurgårdsbrunnsviken. Blockshusudden ligger längst ut på Djurgården och här finns också ett café för vätskestopp om du behöver. Fortsätt södra sidan av Djurgården, förbi Biskopsudden och konstmuseet Waldemarsudde. Vik upp Djurgårdsvägen, passera prisbelönta restaurangen Oaxen och Gröna Lund innan du tar båten, spårvagn, buss eller bron hem.

IMG_1990.jpeg
IMG_1986.jpeg
23FF14AF-7C6B-4F98-83B2-AA8C405CE6EA.jpeg

Skanstull - Årstaviken - Hornstull - Reimersholme - Liljeholmen

Gå ned vid Eriksdalsbadet och till vattnet. Ta åt höger och följ vattnet förbi båtar och kolonilotter. Ta en omväg och gå upp i koloniområdet för att se vilka enormt vackra trädgårdar folk har skapat på väldigt liten yta. Stanna till vid Tanto och njut av en grön smoothie vid Tanto Juicebar, en juicevagn med solstolar uppställd precis vid vattnet. Fortsätt längs med vattnet, förbi utegym, minigolf och är det helg och sommar kommer du så småningom gå rakt in i Hornstulls marknad. Avsluta med brunch på Calexicos eller vik upp mot Hornstull och tunnelbanan. Är du inte nöjd så fortsätt till Reimersholme eller Liljeholmen.

IMG_2437.jpeg
A43C8F1C-5B61-484D-BF71-B77545E30B57.jpeg

Liljeholmen - Vinterviken - Gröndal

Gå ned till vattnet vid Liljeholmens tvärbana. Gå längs med sjön Trekanten tills du kommer till vackra Vinterviken. Drick en kaffe i det fina trädgårdscaféet och fortsätt sedan genom att runda Rävudden. Följ vattnet hela vägen, njut av att se Stora Essingen på andra sidan medan du promenerar på stora härliga bryggor och i skogen. Gå förbi Gröndals klippbad, båtklubb och avsluta i Liljeholmen igen.

B83D1664-354B-43FC-A908-94BF58CA75AE.jpeg
IMG_1952.jpeg

Stadshuset - Norr Mälarstrand - Västerbron - Söder Mälarstrand

Är det maj - september du tänker göra denna promenad så börja med att gå de över 300 stegen upp i Stadshustornet för att få en spektakulär utsikt över vår vackra stad. Fortsätt sedan till höger längs med vattnet och njut av hela Norr Mälarstrand. Stanna till vid välkända Mälarpaviljongen för att vila benen innan du är framme i Rålambshovsparken. Gå upp över Västerbron, ( ta den vänstra sidan) njut av utsikt och håll i hatten för här blåser det rejält. Fortsätt över bron till Lasse i Parken för Hornstulls mysigaste trädgårdscafé. Gå sedan ned till vattnet och gå Söder Mälarstrand tillbaka så långt då orkar.

IMG_1313.jpeg
IMG_2717.jpeg

Kungsholmen runt

Starta till exempel vid Kungsbron och gå åt häger längs med Klara Sjö. Följ vackra Kungsholms strand hela vägen till du når Hornsbergs strand. Runda hörnet mot Kristineberg och stanna för en kaffe, läsk eller drink på snygga restaurangen Piren precis intill vattnet. Gå vidare längs med Kristinebergs klippor, till Fredhäll och fina caféet Solstugan. Fortsätt längs vattnet och vill du ha en extra runda så gå även ut på Lilla Essingen. Stanna i Rålambshovsparken om du nu har ont i benen eller fortsätt hela Norr Mälarstrand tillbaka.

robert-eklund-Py81Ji7vYUs-unsplash.jpg

Mosebacke - Fjällgatan - Nytorget - Vita bergen

Starta vid uppgång Götgatan vid Slussen tunnelbana. Gå direkt åt vänster uppför Hökens gata (här bodde jag i flera år i så gullig lägenhet) till Mosebacke torg. Korsa torget och gå Svartensgatan, Katarina Kyrkobacke och missa inte Mäster Mikaels gata. Gå igenom Cornelisparken, ta trappor ned och korsa Renstiernas gata och sedan upp på Fjällgatan. Här finns vegetariska restaurangen Hermans med härlig trädgård om du är hungrig och längre fram ett mysigt café med god glass och härlig utsikt. När Fjällgatan slutar så vik ned och följ Erstagatan hela vägen in i Vita Bergsparken. Ta en tur förbi ståtliga Sofia Kyrka och gå ut ur parken, korsa Renstiernas gata och mot Nytorget. Strosa på Nytorgsgatan, Skånegatan,Bondegatan och avsluta med drömvåfflor hos Älskade Traditioner på Katarina Bangata.

IMG_2704.jpeg
D82E8BEE-72E2-41E5-84B8-177D2DF675DC.jpeg
IMG_2637.jpeg
IMG_4971.jpeg

Runt Hammarbykanalen i Hammarby Sjöstad

Den här rundan har jag som min kvällspromenad nästan varje kväll. Börja på lilla Skanstullsbron och ta trapporna ned till Hammarby Sjöstad . Gå Hammarby Kaj hela vägen längs med vattnet, förbi färjelägret och till Korphoppsgatan. Ta gångbron i stål över vattnet och vik av till vänter direkt efter bron. Fortsätt på de små broarna som löper längs med vattnet, gå över den stora träbryggan med en propeller och fortsätt längs med vatten och Henriksdalskajen och Henriksdals allén. Gå upp på Kanalvägen och följ stora vägen och över Danviksbron. Sväng sedan till vänster ner på Alsnögatan och ned till Norra Hammarby hamnen. Gå längs med vattnet, stanna hos Kajsa på Kajen för härlig glass och gå vidare tills nu når Skanstullsbron igen.

0E65D0A7-B4F2-464F-8FAE-8E68EB1F0E34.jpeg

Gamla stan - Brunkebergs Torg - Drottninggatan - Observatorielunden

Börja vid Gamla Stans tunnelbana och gå upp Tyska Brinken.Stanna till och njut vid caféet Under Kastanjen. Besök Köpmantorget, fortsätt Bollhusgränd fram och så når du Slottet. Gå rakt över till Slottskajen och ta Norrbro över till Helgeandsholmen. Fortsätt Malmtorgsgatan rakt fram till trendiga Brunkebergstorg, korsa Sergels Torg och gå upp på Drottninggatan. Korsa Olof Palmes gata och Tegnergatan tills du är framme vid Observatorielunden. Högst upp ligger Observatoriekullen och här finns ett härligt café med goda våfflor. Passa sedan på att gå ned mot Rådmansgatan och kanske kika in stans vackra stadsbibliotek.

IMG_5146.jpeg


Kungsträdgården - Humlegården - Karlavägen - Nobelparken - Strandvägen

Starta i Kungsträdgården och fortsätt in i Berzelii Park. Gå upp Birger Jarlsgatan till fina Humlegården. Gå rakt genom den vackra parken och sväng av åt höger mot Karlavägen. Promenera Karlavägen fram, korsa Karlaplan och sväng sedan ned Oxenstiernsgatan mot Nobelparken. Ta sedan Strandvägen hela vägen tillbaka, köp en glass eller kaffe på ett av alla härliga caféer och avsluta i Berzelii Park.

IMG_4862.jpeg
stockholm-4738114_1280.jpg

Hagaparken

Hagaparken i Solna är väldigt stor och här finns många fina promenadstråk. Här finns slott och fina lusthus, en engelsk park, växthus, restauranger, café och ett fjärilshus. Passa på och gå runt hela parken och följ vattnet i Brunnsviken så mycket som möjligt.

Gamla stan och Riddarholmen

Följ Skeppsbron på utsidan av Gamla stan och vik sedan upp vid Slottsbacken. Gå Källargränd och besök Stortorget med de vackra husfasaderna. Gå ned till Prästgatan och följ den till Storkyrkobrinken. Gå till vänster och korsa Riddarholmsbron. Gå runt hela Riddarholmen, njut av vacker utsikt från alla håll och missa inte vackra Riddarholmskyrkan.

stockholm-436231_1280.jpg
Adjustments.jpeg
stockholm-1522572_1280.jpg

Har du något favoritpromenadstråk i Stockholm? Berätta!

En natt på Söderköpings Brunn

För sju år sedan var vi i Söderköping i ett par timmar och åt den där glassen som alla pratar om. Vi tog också en promenad längs med ån och fram till Söderköpings Brunn där jag kände att här måste jag verkligen bo någon gång!

public.jpeg

Sedan dess har vi liksom inte haft vägarna förbi stan men så nu i sommar när vi skulle ned till Småland ännu en gång från Stockholm bestämde vi oss för att pausa halvvägs, i Söderköping, i ett dygn.

Och hur var då, Söderköpings Brunn? Så himla bra! Alla fyra i familjen kände att vi helst inte vill lämna stället när vi skulle åka vidare och vi kommer definitivt åka tillbaka. Mysigt, rogivande och familjärt!

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Rummen på Söderköpings Brunn

Vi bodde i ett dubbelrum med två extrasängar till barnen. Rummet var rymligt så det var inget problem att få in två extrasängar i det. Stor dubbelsäng, bra badrum med dusch och det enda jag saknade denna varma sommardag var kanske AC - för natten blev ganska varm i detta rum. Kan ju också bero på att det var som sagt en varm dag och vi var fyra stycken inne i rummet.

De har också sviter med egen jacuzzi.

public.jpeg
public.jpeg

Läget på Söderköpings Brunn

Kan inte bli bättre! Det ligger i Söderköping, längs med kanalen och till de berömda glasstället och torget tar det max 5 minuter. Hotellet omges av park, grönområden och det är väldigt lugnt och stilla. Jag tog en morgonpromenad vid vattnet och såg Söderköping vakna.

public.jpeg
public.jpg
public.jpeg

Maten och frukosten på Söderköpings Brunn

Vi åt middag på hotellet, barnen fick en egen meny där de kunde välja mellan bland annat speghetti bolognes, plätar, oxfilé med pommes frites och laxspett. Jag och Micke åt toast skagen till förrätt och kalv med rösti till varmrätt. Toast Skagen var helt perfekt, brödet så ljuvligt frasigt och med ett glass vitt vin blev det smaksensation. All mat var jättegod och barnen var nöjda de med - de fick dessutom god glass med färska bär till efterrätt. Matsalens inredning är jättemysig med små lampor på varje bord, linnedukar och stora kristallkronor i taket.

Vissa dagar serveras afternoon tea.

Frukosten kändes väldigt svensk och fräsch. Mycket kallskuret, frukt, fil, yoghurt, flingor, müsli och bär och ägg. Det fanns också äggröra, bacon och våfflor för den som ville ha mer matig frukost. Vår familj tyckte brödet var sagolikt och barnen åt frallor med keso för glatta livet.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Spa med barn på Söderköpings brunn

Spa-delen är relativt liten men nyrenoverad och allt jag ville ha fanns. En lite större pool, en bubbelpool, upplevelsedusch, ångbastu, vanlig bastu, is/snö och fotbad. Barnen var välkomna i spa mellan 9-12 och de älskade det såklart! Vi var helt själva där och de ville aldrig gå upp. En våning upp fanns ett mindre gym.

Hotellet har också en stor, uppvärmd utomhuspool - perfekt för härliga sommardagar.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Vad var då bäst med Söderköpings Brunn?

Enligt mig och familjen var detta överlägset bäst med just detta hotell:

  • Läget. Mitt i stan, lummigt, grönt och bra med parkering. Gångavstånd till allt!

  • Toast Skagen. Så väldigt god att jag fortfarande tänker på den.

  • Glasverandan. En sådan där vit drömmig veranda man bara vill ha med tillhörande lusthus.

  • Frukostfrallor. Brödet till frukost var försvinnande gott.

  • Spa-delen. Lagom stor och vi var i stort sett själva där. Jag var där både på kvällen vid 21 och med barnen på förmiddagen - båda gångerna ensam.

  • Poolen. Uppvärmd pool är det inte många hotell i Sverige som har. Vi badade loss som aldrig förr.

  • Egen båt. Hotellet har en egen båt, Lindön, som kör turer på Göta Kanal. De hyr också ut kanoter och cyklar.

public.jpg
public.jpeg
public.jpeg

Jag kan inte rekommndera detta ställe nog mycket, både för familjer och par. Vi kommer definitivt åka tillbaka, just nu pratar vi om en mysig vinterövernattning för att få se Söderköping även under den årstiden.

Stadsvandring i Sala

Av en slump såg jag att Sala Silvergruva, förutom guidade turer i gruvan, också anordnar stadsvandring i Sala. En timmes historisk vandring kring centrum och runt dammarna kostar 95kr och du bokar via deras webbsida. Igår kväll tog jag med 9-åringen på en av dessa vandringar.

public.jpeg

Klockan 19 samlades vi som skulle gå (10 personer) på Torget tillsammans med en guide.

Vandringen startade utanför Rådhuset där vi fick lära oss att Salas första rådhus faktiskt låg uppe vid gruvan. Vi pratade om silvret som faktiskt gav enorma rikedomar till Sverige och om hur Sala stad föddes fram med ett rutnät av gator och att centrum flyttade från gruvan.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Turen gick vidare till Magasinsgatan och Ekeby, vi fick lära oss mer om de två stora bränderna i stan, vart Salas första sjukhus låg, vad Salas kommunmärke står för, om Sala tillhör Bergslagen eller inte och hur ett vackert Stadshotell blev en brun tegelklump.

Vackra hus i vackert ljus.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Vi gick vidare till dammarna och det berättades om fisken som bor där (ät inte!), om kvarnen, gruvans dammsystem, Lycksalighetens ö, bergs-hauptmannen Jacob Henrik af Forselles, den engelska och franska parken och mycket mer.

Vi gick över vita broar, genom rosenträdgården, på krattade gångar och genom alléer.

public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg
public.jpeg

Turen avslutades vid Kristina Kyrka och en timme sprang förbi, jag hade gärna gått en timme till!

Jag rekommenderar alla som bor och inte bor i Sala att gå denna stadsvandring - du kommer garanterat lära dig något nytt. Vi hade en jättebra guide som svarade på alla våra frågor och berättade roliga anekdoter. Turen är rekommenderad från 7 år och Aramis var enda barnet på denna tur. Trots att han bara är 9 år tyckte han det var intressant och guiden anpassade det hela bra.

Att vi dessutom valde en strålande sommarkväll gjorde inte saken sämre - boka en tur här.

5 tips till Kolmården

FullSizeRender.jpg

Kolmården har fått besök av oss ungefär vartannat år. Vi har aldrig sovit över utan bränt av allt på en dag från öppning till stängning. En dag har räckt men såklart kan man ta det lite lugnare om man sover över, man kan leka i vattenland och dessutom få komma in i Bamses värld en timme innan öppning. Vi har dock aldrig besökt Kolmården mitt i högsäsong och har aldrig upplevt långa köer. Oftast brukar det vara kallt och småregn men i år bjöd Kolmården på 23 grader och sol. Här kommer min 5 bästa tips för att få ut så mycket som möjligt av ditt besök till Kolmården.

1.Biljett och annat självklart

Köp biljett på nätet så slipper du köa på plats och kan gå rakt in när de öppnar. Allt ingår i priset så även om priset kan känns högt så kan du sedan åka karuseller, se på alla djur, åka linbanan och se alla djurshower gratis. Se också till att komma i tid. De öppnar 10 och du kan med fördel anlända 09.30. Det tar tid att parkera och betala, gå upp till entrén och det är oftast kö från den tiden. Ladda också hem appen för att ha hela dagens program lättillgängligt. Det finns vagn och skrinda att hyra på plats, direkt innanför entrén. Det är stora avstånd så även barn som vanligtvis inte sitter i vagn kan behöva vila benen ibland.

FullSizeRender.jpg

2. Börja med Bamse

Ta stora kliv takt fram, sväng av och ta rulltrappan rakt upp, fortsätt rakt fram och du stiger rakt in till Bamse. Är du snabbt här hinner du åka de första åken i karusellerna helt utan kö och kan till och med sitta kvar i vissa och köra två varv. Åk karuseller och titta in i husen den första timmen och kl 11:00 är det Bamseteater. Bänka er gärna 10 minuter innan för att få bra plats.

Ni kan med fördel också avsluta här runt 17-tiden då köer tunnas ut igen.

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

3. Fortsätt till linbanan

De flesta kommer att gå direkt till linbanan efter delfinshowen och då blir det kö. Var innovativ och ta linbanan först. Runt 11.30 är det sällan kö och du kan njuta av en lugn åktur och slippa dela vagn med okända personer. När linbanan är slut går ni ned till delfiner och Wildfire-delen.

IMAGE.JPG

4. Ät lunch vid Delfinexpressen

Delfinshowen startar klockan 13, ät lunch före på det lilla torget. Där finns Reefs Burger och Fish and Chips och rekommenderar det sistnämnda. Vi har ätit i Farmors Kök något år vilket barnen gillade men för oss vuxna var det ärligt talat sådär. Fish & Chips serverar klassisk fish and chips wrap och burgerstället har bra meny med nuggets och vegetariskt alternativ. Tyvärr har Kolmården inte något nyttigare alternativ riktigt när det kommer till mat utan det är burgare, pannkaka, köttbullar, asiatisk wok, mexikanskt etc men för barnen är det toppen! När ni ätit, bänka er vid Delfinshowen, förköp behövs inte, du kommer se bra ändå om du är där ca 15-20 minuter innan och väljer en plats i mitten.

5. Saker du inte heller ska missa

Kör Delfinexpresen och Wildfire (om du vågar) efter delfinshowen - här gäller det komma ut från delfinshow rätt snabbt. Sälshowen och rovfågelshowen ska du inte heller missa. Det är perfekt att köpa glass i Apans glass och sitta på läktaren och titta på aporna medans du äter. Bamses flygande matta och Skalmans bilar är nog de karuseller som skapar mest kö - bra att veta. Noshörningar och tigrar är häftiga att titta på. Kulmården, parkens egen lekpark, förtjänar 10-15 minuter av er tid.

Det var nog alla min lifehacks till ett fulländat besök på Kolmården. Fyll gärna på med fler i kommentarsfältet.

Att gå upp i Turning Torso

Malmö i mitt hjärta ni vet. Jag fick äntligen åka upp i Turning Torso och här kan du läsa om hur det var att besöka byggnaden som vrider sig 90 grader, byggd på nio kuber med fem våningsplan i varje kub.

Jag älskar höga byggnader. Jag har varit upp i Sky100 i Hong Kong,  Burj Khalifa i Dubai, Taipei 101 i Taiwan, Tokyo Observation Deck i Japan, Willis Tower i Chicago, de flesta höga byggnader med barer i Bangkok och Victoria Tower här i Stockholm. När vi åkte till Malmö i början av augusti var Turning Torso, Nordens högsta skyskrapa, alltså ett måste.

Vi hade en sådan tur att HSB anordnade guidade visningar under sommaren och precis den dagen vi var där. De har inte visningar varje dag och inte året om - läs mer här. Ett besök kostar ca 200 kr och visningen tar en timme. 

Vi var en grupp på 30-40 personer som slussades upp till våning 54 i omgångar. Hissfärden tar 38 sekunder och sedan är du 179 meter över havet (huset är 190 meter högt inklusive mast). Visningen börjar med en föreläsning där fakta presenteras. Visste ni till exempel att Turning Torso endast består av hyresrätter? Tanken var att sälja ut dem som bostadsrätter men ingen ville köpa de dyra bostäderna så de fick bli hyresrätter - och de gick åt som smör i solsken.

Det finns 148 lägenheter, alla har en privat vinkyl i källaren, privat gym till alla som bor där, det finns bubbelpool och bastu att låna liksom en övernattningslägenhet. Lägenheterna är som minst ettor på 45 kvadrat och störst är treor på 190 kvadrat där hyran ligger mellan 10 000 kr - 27 000 kr i månaden. Och ja det är kö för att få en lägenhet.

Turning Torso är ett utav de få hyreshus i Sverige som är ett så kallat serviced apartments. Det vill säga det finns en bemannad reception dygnet runt och ingen obehörig släpps in. Du slipper också hämta ut dina paket på Coop, passa DHL ombudet eller få besök av jultidningsförsäljare. Titta noga på bilden ovan som föreställer receptionen. Ser ni att linjerna från marmorgolvet går exakt i linje med sittmöbeln i samma material. Arkitekten Santiago Calatrava har ett öga för detaljer och detta är bara ett exempel på små detaljer som gör denna byggnad så unik. Det är också förklaringen till varför Turning Torso blev rejält försenad och budget sprack rätt tidigt. Första spadtaget togs 2001 och 2005 flyttade de första personerna in.

Efter föreläsningen fick vi se en liten film om tornet. Hur det byggdes, hur det ser ut i lägenheterna, och vad som är unikt med detta boende. Filmen följdes av frågestund där både jag och Aramis hade frågor att ställa. Visste ni till exempel att tornet svajar när det blåser riktigt mycket och att de har ett unikt brandlarm som ger dig tydligen instruktioner hela vägen ut (genom olika zoner) om brandlarmet skulle gå.

Hur långt ser man då från Turning Torso? Från våning 54 vid klart väder kan man se Falsterbo och Trelleborg i söder, Helsingborg i norr, Köpenhamn i väster och Skåneslätten i öster.

Vi fick se några riktigt grymma bilder tagna från toppen av tornet. Till exempel när halva Öresundsbron är täckt under moln, att titta ned på fyrverkerierna över Malmö en nyårsafton, att befinna sig ovanför molnen och att lysa upp hela tornet i Malmö FF:s färger och logga.

Kuriosa: I början använde de en maskin som putsade alla fönster en gång i halvåret. Det tog alldeles för lång tid och nu använder de personer som hänger i säkerhetslinor. De får jobbet gjort på 1-2 månader och jag hoppas de har hög lön.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte drömmer om att bo här. Tänk er att vakna till denna utsikten varje dag! Det enda jag skulle sakna är nog balkong. För som ni ser finns inga balkonger och tornets fönster kan inte öppnas helt och en del kan inte öppnas alls.

Får du chansen så ta denna rundtur - jätteintressant och en rolig guide som berättade allt med humor och la in små anekdoter om byggnaden.

 

Sista helgen i Småland

Denna helg har det varit full fokus på kräftfiske. I fredags vaknade Älva med 40 i feber så hon fick ta det lite lugnt med Aramis har gått all in. I fredagskväll la vi i burarna och i lördags före 05 var det dags att ta upp dem.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Det blev hel del kräftor och sedan hjälpte Aramis farfar att koka dem till kvällens kräftskiva.  

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Sedan var det fest natten lång med kräftor, skagentoast, paj, urgoda potatisbakelser, tapas och kantareller. 

Vi avslutade kvällen framför öppna brasan med kaffedrinkar. Det var en känsla av höst och det kändes helt rätt att säga hej då till Småland på detta sätt. 

IMG_8370.JPG

Imorse gick jag upp före 06, såg denna soluppgång och frös om tårna i det kalla vädret.  

Nu är vi på väg til Stockholm, snart tar en händelserik höst fart och nja ingen kan väl säga att sommarsverige 2017 levererade i väder. Men vi har haft fina dagar, njutit av Småland, Västmanland, Skåne och tack och lov fick vi sol i Italien över midsommar. Jag är redo för rutiner, jobb och nya resor! 

Hänger i Malmö

Vår onsdag i Malmö var så väldigt fin. Den började tidigt eftersom vi skulle på inspelning av Sommarlov. 

FullSizeRender.jpg

Det var jättekul att se och Aramis tyckte det var toppen! 

FullSizeRender.jpg

Efter inspelningen begav vi oss till Ribersborg där Aramis utan minsta tvekan hoppade i det kalla havet för att köra vattenhinderbana.  

Vi tog långpromenad till Turning Torso för klockan 13 skulle vi på guidad visning.  

FullSizeRender.jpg

Det var helt klart väder och från våning 54 fick vi en fantastisk vy. Ni ska få läsa mer om turen, men både jag och Aramis tyckte det var grymt bra! 

Resten av dagen hängde vi på stranden, lekte i lekpark, kollade in alla aktiviteter kring Ribersborg och spelade minigolf. Solnedgången var magisk som alltid och vi var båda ganska trötta när vi kom tillbaka till hotellet vid 22. 

IMG_8327.JPG

Idag är det torsdag och Malmö bjuder på regn. Vi ska hänga på museum innan vi tar tåget tillbaka till Småland igen. Där väntar en sista sommarhelg med kräftfiske innan vardag och Stockholm väntar. 

Fina dagar i Sala

Vi har haft fina dagar i Sala denna vecka. Den har bjudit på 2-års kalas, jordgubbsplockning, fantastiska solnedgångar, kvällspromenader, hinderbana, träff med maskoten Salamandern, färska bär, möte med ny hundvalp och häng med vänner och familj. Här kommer ett bildregn från denna vecka, imorgon återvänder vi hem till Stockholm.

IMG_8101.JPG
IMG_8062.JPG
IMG_8072.JPG
IMG_8082.JPG
IMG_8085.JPG
salakyrka
IMG_8122.JPG
FullSizeRender.jpg

Parken Zoo och deras nya Digidjur

Idag gjorde vi en utflykt till ett utav våra favoritställen, Parken Zoo i Eskilstuna. Jag och Aramis tog tåget till Eskilstuna och lämnade Älva hemma med mormor och morfar. I Eskilstuna mötte vi upp min kusin och Aramis syssling för en heldag i solen.

Sist vi var där var i maj och det var snäppet kyligare - läs om det besöket här.

Nytt inför detta besök är deras Digidjur som vi var inbjudna till att undersöka. Digidjuren är virtuella fantasidjur från framtiden som på grund av miljöproblem som skogsavverkning, tjuvjakt och klimatförändringar har tvingats anpassa sig och utveckla ovanliga och spännande förmågor. Dessa djur kan du bara se med en telefon eller surfplatta och i parken gömmer sig fem stycken djur. Börja med att ladda hem appen Digidjur, leta sedan efter skyltar och hitta djurens portal. Håll telefonen riktad mot plattan och djuret dyker upp, du kan sedan ta bild med dig själv och djuren, klappa dem och se vad som händer.
 

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Förutom dessa Digidjur som barnen tyckte var roliga tittade vi på allt annat som parken erbjuder.

Vi tittade på när de matade apor och tigrar och så var vi till Barnens Zoo och klappade getter och alpackor.

Flamingos hade fått en ny fin inhägnad och så var vi självklart till lemurernas värld.

Bredvid lemurernas värld ligger en bra lekplats för både små och stora barn och där spelar de också en teater klockan 14 varje dag. Detta har vi helt missat när vi varit här tidigare men idag var vi där och tittade på när djuren showade loss och avslutade med djurdisco.

Vi åkte också tåget runt Parken Zoo, detta tåg rullar endast under högsäsong och du kan hoppa på och av lite var stans i parken.

Vi avslutade med sockervadd, karuseller och chokladhjul innan vi rullade hemåt efter en underbar sommardag!

IMG_8092.JPG

Konstigt nog var det inte alls så mycket folk som vi befarat, knappt kö till en enda karusell och det blir återigen tummen upp till detta ställe. Så väldigt lagom för en dagsutflykt och väldigt familjär stämning.

 

Två härliga utflyktsmål i norra Småland

När jag är i Småland på sommaren finns det två utflyktsmål jag aldrig missar, Två Röda Hus i närheten av Eksjö och Erikhester Gård nära Vetlanda.

 

Två Röda Hus

Två Röda Hus är ett gårdscafé, bed and breakfast och butik - allt i ett. Dessutom är det en idyll mitt ute på landet där barnen kan leka lekstuga och plocka och smaka vad de hittar i Barnens trädgårdsland. De har öppet onsdag-torsdag och lördag-söndag.

Deras B&B skulle jag gärna testa någon gång då rummen är så fina, de kostar från 800 kr/natt med frukost.

Fikat är gudomligt och hembakt - den här key lime pajen rekommenderas! Under hösten bjuder Två Röda hus in till afternoon tea.

I butiken säljer de massor av fina saker med retrokänsla och dessutom säjer de Hang on Hangers galgar och armband. När jag besökte Två Röda Hus förra veckan träffade jag av en slump min kära vän Annika som driver Hang on Hangers i Bangkok.

De säljer också marmelad, lemonad, godis och sylt.

2020 är Två röda hus tyvärr stängt.

 

Erikhester Gård

Erikhesters gård ligger nära Vetlanda och har tyvärr endast öppet lördag och söndag. Det är ett gårdscafé med loppis, butik och massor av skoj för barnen men framförallt har de 500 gotlandsfår och jobbar med fåravel. Fler än 20 olika hus finns på tomten med olika historier och i butiken kan du köpa får- och lammskinn och annat hantverk.

Att sitta och fika i deras trädgård och äta hembakta bullar är underbart och barnen älskar att vara här. Klappa kaniner och getter, gunga, gå den kluriga hinderbanan, lek i lekstugan, spela minigolf och hoppa i hö.

Jag har bara varit här på sommaren men tydligen anordnar de en väldigt mysig julmarknad i december också.