Dag 2 i Slovenien

Godmorgon från en timmerstuga i Slovenien. Det här landet lever upp till mina förväntningar om en säger så. Det är så otroligt fint. 

Igår började vi vår dag vid den här sjön som ser ut som en tavla. 

Sen åkte vi upp och över bergen. Vägar som ser ut som serpentiner med snöklädda alptoppar och låga moln. 

Vi gick på hike längs med den blågröna floden. Vädret var lite av allt igår och efter lunch kom det in ett rejält oväder.

Tyvärr blev river rafting inställt pga för högt vattenflöde. Istället fick vi upptäcka en liten by, dricka spritzers och göra oss redo för middag. Middagen var nämligen utöver det vanliga på en utav Sloveniens absoluta topprestauranger.

Och nu gör jag mig redo för dag 3. Vi lämnar bergen och regnet och åker mot kusten, uppdatering sker under dagen på Instagram. Häng på!

Om resorna

Jag reser; så ofta det bara går! Med familj, med vänner eller ensam - jag gillar alla tre alternativen. Många resor finns dokumenterade i denna blogg men inte alla. Här nedan hittar ni länderna/städerna som finns att läsa om i denna blogg, klicka bara på resmålet för att läsa mina tips om stället!

Generellt resa

Sverige

Europa

Asien

Afrika

USA

En liten glimt av Slovenien

Slovenien. Naturen är fullkomligt magisk! Just nu befinner vi oss i en liten alpby i nordvästra hörnet av landet där vi utforskar området, kollar in den världskända backhoppningsanläggningen och äter god mat. Vi anlände till sol men igår kväll var det riktigt regnoväder med låga moln över Alperna så vi fick tyvärr ställa in en kortare hike. 

Vår lilla by

Utsikten

Backhoppning går bra även på sommaren

Idag vaknade vi till sol tack och lov och nu väntar bilfärd över bergen till nationalpark, hike, vattenfall, riverrafting och ikväll ska vi besöka Sloveniens bästa restaurang.

Där vi befinner oss nu möts Italien, Slovenien och Österrike vilket är lite coolt, du kan en måltid i varje land om du känner för det. Kuriosa jag går igång på! 

Fråga Piloten - del 3

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer den tredje och näst sista delen, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur viktigt är flyguniformen för vilket flyg piloter vill jobba på

Anledningen till att vi bär uniform kommer från det gamla flygbolaget PanAm som var först ut med reguljär passagerartrafik. Många passagerare var nog ganska nervösa då, (och är fortfarande idag) så att se en professionell, erfaren pilot i uniform fick dom förhoppningsvis att känna sig lugnare. Eftersom de första flygplanen egentligen var "flygbåtar" som startade och landade på vatten, fick det bli en marinuniform. Sedan har det hängt med även om vissa flygbolag har skräddarsytt sin "Company uniform". Uniformen tjänar också ett annat syfte,  att vid en nödsituation som tex en evakuering ska man snabbt kunna identifiera en besättningsmedlem.

Har du nödlandat om ja, var och varför?

De flesta trafikpiloter går igenom hela sin karriär utan ett motorhaveri och få har gjort en riktig nödlandning utanför simulatorn. Jag har faktiskt haft ett motorhaveri. För ett par år sedan startade vi i Denver och precis när vi skulle fälla in landningsstället dundrar det till och högra motorn börjar skaka kraftigt. Vi blev tvungna att stänga av den, och svänga tillbaka till flygplatsen. Passagerarna märkte direkt vad som pågick och satt helt knäpptysta. Efter att vi landat tog varenda passagerare oss piloter i hand och tackade för att vi återbringat dom säkert till moder jord. Det kändes skönt att vår simulator träning fungerat så bra att vi egentligen inte tyckte det var någon större grej. 45min senare startade vi igen med ett annat flygplan, och alla tidigare passagerare var ombord.

Går det att landa med bara en motor? Och om det händer gör ni det utan att berätta?

Ja faktiskt. Ett tvåmotorigt flygplan kan flyga hela vägen till destinationen och landa på bara en motor. Vi skulle aldrig göra så, fast det känns tryggt att veta om man befinner sig mitt utöver Atlanten eller Stilla havet, så kan man göra det.

Vi informerar alltid om vad som pågår utan att ljuga. Ibland kan vi ha ett komplicerat fel djupt inne i ett system och då, för att inte tråka ut passagerarna med "pilot drammel" säger vi bara helt enkelt att planet är trasigt.

På nattflygningar släcker ni ned vid start och det är ljuvligt. Men så fort man kommit upp i luften ska lampor på och serveringsvagnar ut trots att klockan är 01 på natten. Var finns logiken?

Logiken finns i att beroende på hur lång flygningen är, serverar man antingen bara dryck, eller en full måltid ombord. Flygvärdinnorna måste se vad dom gör, och det finns många fötter och ben i mittgången att snubbla över. Så fort servicen är över, släcker vi ner lyset i kabinen.

Om en passagerare blir rejält magsjuk under en långflygning, a la Indien, vad gör man? Får hen en egen toalett, flytta till plats utan folk?

Japp, du har helt rätt. Vi försöker isolera en sjuk passagerare så gott det går. Flyger vi från länder där en epidemi har utbrutit som Ebola eller Zika, är vi alltid på extra vakt, och rapporterar in sjuka passagerare till ankomstflygplatsen, så medicinsk personal kan möta upp.

Har de någonsin sett något oförklarligt?

Visst har jag det. Definitionen på UFO är ju "Oidentifierat Flygande Objekt" och det har jag sett. Kanske inga utomjordingar men ibland händer det att vi flyger på hög höjd, och ser ett annat föremål flyga mycket högre upp. Jag har då frågat flygtrafikledningen vad för typ av flygplan det är som befinner sig ovanför oss med svaret att dom inte har något annat på radarn. Förmodligen har militären många hemligheter...

En sen kväll precis utanför Los Angeles flög en meteor förbi oss rakt framför nosen. Ljusskenet var så starkt att vi blev helt bländade och den lämnade efter sig en svans av grönt skimmer. Det är nog det häftigaste jag sett.

Det här med nötter ombord på plan; en del flygbolag har tagit bort dem helt, andra serverar, en del passagerare har med sig egna trots förbud. Är detta den eviga frågan hos flygplanspersonal som vem som ska plocka ur diskmaskinen på ett vanligt kontor?

Ibland har jag passagerare ombord med så svår nötallergi att vi måste sanera hela flygplanet från nöt produkter innan ombordstigning. Därför tror jag de flesta bolag är på väg ifrån att servera jordnötter men det är svårt, vi kan inte kontrollera varenda handbagage.

Har piloter på lågprisflyg som Ryan Air och Norwegian lägre status än piloter hos större bolag som Emirates och British Airways?

Svår fråga att svara på. Flygbranschen är otroligt dynamisk, och pilotkontrakt ändrar sig hela tiden. Ett bolag som förr i tiden var "fint" att flyga för kan idag ligga sämst till i lönenivån. Pilotyrket är tidvis mycket krävande, och man spenderar en hel del tid ifrån familjen. Det bolag som erbjuder bäst arbetsvillkor får högst status bland piloter.

Hur farligt är det med litium batterier?

Litiumjon batterier som nu finns i princip varenda mobiltelefon, iPad, laptop etc. har en otrevlig egenskap som kallas för "Thermal Runaway". Med det menas att batteriet i vissa fall kan självantändas, och starta en våldsam kedjereaktion som inte är helt olikt en härdsmälta i ett kärnkraftverk. Just detta hände ombord en Jumbojet som startade från Dubai år 2008. Rökutvecklingen från batterierna blev så kraftig att piloterna tappade kontrollen, och flygplanet kraschade. Båda piloterna omkom på fraktflygplanet som hade en hel lastpall full med just litiumjon batterier. Efter den olyckan blev det förbjudet för passagerarflygplan att frakta en större mängd av dessa batterier.

Om du som passagerare planerar att ta med dig ett extra batteri, rekommenderar jag att du tar kontakt med ditt flygbolag och hör vad som gäller hos just dem. Mitt bolag tillåter tex. bara att extra batterier fraktas i antingen original förpackning eller säkert förvarat med alla polerna övertejpade och inte i fraktutrymmet, utan i kabinen där man lätt kan nå det.

Varför måste spädbarn sitta med ryggen mot föräldern i bälte? (läs: sjukt jobbigt då de vill amma eller ännu troligare har somnat så i en bärsele och gillar grodpositionen). Dvs inte bältet i sig som är problem utan att de inte får sitta mage-mot-mage?

På vilket flygbolag hände det här dig? Känner inte till något dylikt. Om du reser med ett spädbarn, får du ha det i ditt knä, utan bälte hela flygningen. Iallafall här i USA, det där måste vara en svensk regel. Jag frågade även en flygvärdinna om detta hon hade heller aldrig hört talas om bälte för bebisar.

Varför får inte ett barn ligga nedanför föräldern på golvet (när det ej är bältestvång)?

Visst får man det, fast vill du verkligen lägga din bebis på flygplansgolvet?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs också gärna

Fråga Piloten del 1

Fråga Piloten del 2

Sista och fjärde delen av Fråga Piloten kommer till helgen.

Ombord på Austrian air

När man ställt klockan på 04 sover man inte speciellt mycket. Eller iallfall inte jag. Uppvak från och till med känsla av att jag försovit mig och så adderar vi bebis med magont. 

Dessutom signalfel på Arlanda Express och panikfärd med taxi till flygplatsen med några andra stressade resenärer. 

Men nu mina vänner går jag på flygplanet till Wien där jag ska byta till slutdestination Ljubljana. Flyget är fullt, Arlanda surrar av liv, SAS piloterna flyger igen och det märks att charterresorna blommar, ingen checkar in mindre än tre väskor.

Äntligen på väg! 

The Liebster Award - 11 resefrågor

Lisa

, min fina vän och resebloggare skickade mig 11 resefrågor tillsammans med en award: The Liebster Award. Lisa listar mig som en favorit när det kommer till resebloggar hon själv blir inspirerad av - jag tackar och tar emot och här kommer svar på de 11 frågorna.

1.

Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?

Flashpacker är mitt nya backpacker. Jag gillar att resa långt och byta boende och ställe många gånger men om man med backpacker menar pressa ned all packning i en ryggsäck, ha skorna hängandes utanpå och lämna häften hemma så har jag gjort det men växt ifrån det.

Resväska på fyra hjul for the win! Jag minimerar oftast vår packning men jag har slutat att använda sarong till handduk, kjol, lakan och gardin. Vi viker saker i resväska, har med oss det vi behöver (och oftast mer därtill) men släpar inte runt på barnvagn, bilbarnstol och stilettklackar.

2.

Berätta om ett resmål som du tycker är underskattat och som fler borde upptäcka!

För en weekend definitivt

Warszawa

. När jag säger att jag varit där får jag ofta frågan om varför och att staden är väl mest tråkig och grå. Så är det verkligen inte! Staden sprudlar av liv, det finns gröna parker, det är fest, det är glittrande skyskrapor, du får massor för pengarna, maten är grym och tråkig? Alla städer blir väl vad man gör dem till?

För långresa tycker jag fler borde upptäcka Taiwan. Taiwan har så väldigt mycket att erbjuda, landet är en oexploaterad pärla och jag skulle välja Taiwan framför Kina alla dagar i veckan.

3.

Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?

Tokyo - städernas stad. Se enormt stor, så mycket folk, neonljus som blinkar, det myllrar av kostymkillar och flickor med rosa hår. Ät färsk sushi på rullband, besök en Super Mario bar, sjung karaoke, sök tystnad i ett tempel och klappa en igelkott på djurcafé.

Bangkok – mitt andra hem och varje gång jag är där känns det som hemma. Världens varmaste huvudstad med så mycket att ge. Marknader, gatumat, takbarer, rosa taxibilar, vackra tempel, flodbåtar och thaimassage i varje gathörn.

Stockholm – hemma på riktigt. Jag älskar Stockholm på sommaren, det är så otroligt vackert, det fick så mycket att se och uppleva och varje gång jag tar en promenad genom stan slår det mig vilken tur jag har som får bo här.

4.

Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?

Italien och Turkiet. Och då menar jag inte en neonbar i Alanya utan de där underbara kebabhaken och små restaurangerna i Istanbul. Istanbul har en speciell plats i mitt hjärta, jag är så glad att jag varit där och det lär nog dröja innan jag återser staden. Och det tredje landet? Sverige!

5.

Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?

Ja det finns väldigt många ställen jag besökt som jag inte vill besöka igen. Jag hade det bra när jag var där men jag behöver inte komma tillbaka. Några exempel är Penang i Malaysia, Da nang i Vietnam, Laos, Helsingfors, Benidorm i Spanien och Sunny Beach i Bulgarien.

6.

Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?

Svenska och engelska. Jag har läst tyska och spanska men förstår mer än vad jag kan prata, likadant är det med thailändskan. Men språk påverkar mig inte alls i valet av resmål men visst önskar jag att jag kunde hänga mer med i andra språk när jag reser.

7. Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat!

Oftast leder ju möten med människor till oväntade saker när man är på resande fot. Vi har blivit inbjudna till släktmiddag i Vietnam,  vi fick vara med vid en munkceremoni i Chiang Mai, i Malaysia träffade jag en kvinna i en butik som senare tog med mig till sin dotter i förorten - ja det är mest i Asien dessa fantastiskt grejer händer märker jag nu. Händer inte lika ofta på en weekend i London.

8. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt? Berätta!

 Ja antagligen massvis av gånger. Men det här med att jag alltid tar av mig skorna när jag kommer hem till någon kan tyckas lite märkligt speciellt i England.

9. Berätta om ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade!

Jag åkte linbana med glasgolv i Hong Kong trots att är galet höjdrädd. Jag red också kamel i öknen i Marocko trots fobi för stora djur. Om några dagar kanske jag lägger till river rafting på den här listan också. Det tar sig!

10. Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?

Jag skulle köra rundresa i Australien och Nya Zeeland i minst 6 månader.

11. Vart går nästa resa?

Imorgon är det äntligen dags att besöka Slovenien - som jag längtat! Ni hänger väl på?

Och vilka resebloggare hämtar jag inspiration ifrån då? Jo det ska ni få läsa om i ett helt eget inlägg men det får bli efter Slovenien för nu väntar resväskan på att fyllas!

Tävling - designa ditt eget mobilskal

Jag har levt utan ett mobilskal i över ett år. Varje gång jag tappat den i golvet har jag tänkt att jag verkligen måste skaffa ett skal och nu har jag äntligen fixat det. Och inte vilket skal som helst utan ett jättefint och personligt skal. Jag fick i samarbete med The Mobile Store testa deras tjänst Designa ditt eget mobilskal.

Först väljer du vilken telefon du har och sen är det bara att köra igång. Du kan välja att ha en bild/mönster över hela skalet eller dela upp det i mindre rutor. 

Så här ser det ut i designverktyget, inga konstigheter att förstå. Det finns mönster, bilder, motiv, olika texter och du väljer själv färg, typsnitt etc


Jag valde att använda mig av deras instagramtjänst och designa ett skal med mina instagrambilder. 12 små instagrambilder fick plats på min Iphone 5S och jag valde bilder från mina olika resor - såklart.



Och hur fint blev det inte? Det är bilder från Småland, Warzawa, Hong Kong, Thailand, Chicago, Grekland, Vietnam och Marocko. Så fint att titta på och drömma sig tillbaka till och dessutom får nu min telefon vara hel ett tag till. Extra plus för riktigt snabb leverans!

Jag tävlar nu ut ett eget designat skal, valfri modell, till en utav mina läsare. För att tävla svara du bara på frågan i kommentarsfältet. Tävlingen avslutas på söndag den 19/6 klockan 23.00

Tävlingsfråga: Berätta var i Sverige sommaren är som bäst och varför.

(Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren)

I samarbete med The Mobile Store.se 
 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tävlingen är nu avslutad och vinnaren är Linn 


Att resa till ett drömland - Slovenien

På onsdag ska jag ut och resa igen, till ett helt nytt land. Ett land som jag längtat till, som jag läst om och som jag spanat på flygbiljetter till under ett års tid. Slovenien. Det är något speciellt att få resa till ett ställe man så länge drömt om, det är pirr i magen och myror i brallan minst sagt.

Vart ligger då Slovenien? Jo ganska långt ned i Europa, precis under Österrike och mellan Italien och Kroatien. Huvudstaden heter Ljubljana och jag har ju skrivit om min längtan dit förr i bloggen. Landet är inte överdrivet stort, har 2 miljoner invånare, de använder euro och tillhörde Jugoslavien fram till 1992 - för att tala hard core fakta.

Jag har fått för mig att Sloveniens natur är helt fantastisk. De har ju både alplandskap, en liten Medelhavskust och mycket skog. Jag tänker också att vädret borde vara underbart då landet ligger på samma breddgrad som norra Italien och Kroatien. Om jag tittar på den här bilden ovan ser Slovenien ut som en saga, minst sagt.

Jag har varit i Italien och i Ungern som Slovenien gränsar till men aldrig i själva Slovenien. Jag åkte tåg för ett par år sedan och det landskapet vi åkte igenom var så fantastiskt vackert att mina förhoppningar och tankar om Slovenien är skyhöga.

Vårt program för denna resa, en bloggresa för fyra nordiska bloggare, är fullspäckat med roliga upplevelser. Vi ska upp i bergen, gå på hike, paddla kajak, åka linbana, besöka en nationalpark och små byar, titta på vattenfall och grottor, åka ned till kusten, hänga i Ljubljana och ja ni hör ju - hej drömresa! Jag reser med Marianne, Janicke och Laura- jag har rest med Janicke innan men de andra är helt nya bekantskaper.

Och jag kommer utmana mig själv rejält på denna resa. Ni som läser min blogg vet ju att jag inte riktigt kör riverrafting på mina resor men nu ser jag fram emot det. Jag ska bli lite mer äventyrlig i naturen, gå utanför min comfortzone och antagligen upptäcka en helt ny sida hos mig själv. Lite samma känsla som att rida kamel och bo i öknen i Marocko - skräckblandad förtjusning inför uppdraget men väl på plats älskade jag det!

Som jag sagt tidigare tror jag det är länderna i öst som kommer ta över marknaden från klassiska Frankrike, Spanien och England. Se på Kroatien som fullkomligt exploderat som sommarresmål hos svenskarna de två senaste åren. Jag tror det beror på att vi vill se nya saker, kanske få lite mer för pengarna och hitta nya, oexploaterade pärlor där inte alla andra ännu varit.

Jag hoppas ni hänger med mig på denna resa genom Slovenien som börjar på onsdag, här i bloggen så klart men också på instagram där ni hittar mig under @comeflywithtowe. Ni kan följa hela vår resa genom hashtags #GoSlovenia och #ifeelsLOVEenia


 

Denna resa till Slovenien ingår i kampanjen #GoSlovenia i samarbete med Slovenia Tourism och NordicTB. Som vanligt är tankar och åsikter mina egna.

Vår söndag


Vilken härlig söndag det blev och vad mycket som hanns med. Vi började med långfrukost, ja det blir ju lätt så när en bebis väcker hela familjen före 06. När hon sedan somnade igen vid 08.30 var vi andra pigga och redo att starta dagen men jag valde att vila lite med henne. Sedan gick vi hem till farfar där jag fick en snabbkurs i redigering av matbilder och andra nyttiga tips.

Efter lunch kände jag att jag behövde ensamtid med Aramis så vi gick till biblioteket och läste en trave böcker i en kuddhörna innan det var var dags för honom att träffa en förskolekompis. Sedan kom min bror över på bullfika, jag hann med en promenad men strålande inramning (se bild ovan) och så vill Aramis prompt bjuda sin morbror på tacomiddag och så fick det bli.

Och det här yrvädret då? Jo hon går nu fast hon inte ens är 11 månader, hon vaknar alldeles för tidigt för sitt eget och andra bästa, är sprudlande glad mest hela tiden, har insett att hon kan skrika högt (riktigt högt) och övar på det varje dag.

En härlig helg lider mot sitt slut, imorgon kör vi måndag igen och jag hoppas på lite mer sommarväder och att SAS piloter tar sitt förnuft till fånga. Och det här med attentatet i USA - världen måste bli snällare!

Fråga piloten - del 2

Bloggens egna toppilot

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer del två, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid kris pratar ni i kodspråk med varandra?

Förr i tiden var det vanligt att prata i kod, fast numer uppmanar flygtrafikledningen att man talar i klarspråk för att undvika eventuella missförstånd. Givetvis har vi några trix för vissa situationer som vi inte berättar om.

När sker flest olyckor, vid start eller landning?

Nästan hälften av alla olyckor sker vid inflygning och landning. Det är också de mest allvarliga. Efter varje flygplansolycka utreder man exakt vad som hände så man kan ta lärdom, och inte upprepa samma misstag igen. Därför har nu kommersiell flygning blivit så säker att du löper 10 gånger större risk att bli dödad av en blixt än att omkomna ombord på ett flygplan. Jag har också hört att fler människor blir dödade av åsnor varje år, fast jag vet inte ifall det är en skröna.

Är piloter någonsin flygrädda? Vad är det konstigaste som hänt under en flygning (dvs som flygvärdinnorna kommit in och skvallrat om)?

Om vi är flygrädda? Nej, jag tror att man inser ganska tidigt i flygträningen att man valt fel karriär ifall man är flygrädd.

Det händer en hel det knasiga saker som flygvärdinnorna måste ta hand om. Jag har bland annat varit med om att en kvinna klädde av sig helt naken ombord, en katt som kom lös och började klösa medpassagerare eller folk som försöker bli medlemmar i Mile High Club. Ja listan kan bli hur lång som helst.

Varför talar de flesta piloter otydligt/sluddrigt/fort/oengagerat när de ska berätta om rutten? Man hör knappt vad som sägs.

Här måste vi bli bättre. Jag kommer på mig själv ibland att jag låter som en snabbtalad robot när man har ont om tid och bara "kastar ur sig" en snabb "välkommen ombord". Innan takeoff har vi väldigt mycket att göra i cockpit, fast en bra pilot stannar upp, tar ett andetag och ger en bra "passenger briefing".

Det vore kul att höra om du har någon slags generalisering för flygresenärer beroende på vilket land de kommer från. Typ fransmän är snobbiga, svenskar korrekta, spanjorer högljudda. 

Det finns massor av generaliseringar av passagerare. Flygvärdinnor blir snabbt ganska duktiga i att identifiera vilka typer som reser ombord, och det finns säkert klassificeringar beroende på nationalitet. Vi märker direkt, när det är helgdagar och skollov, för då har vi passagerare ombord som inte är lika resvana som affärsresenärerna. Det tar betydligt länge tid att få ombord, med avstigning och man kan få en hel del lustiga frågor som "var går mitt nästa flyg från?" Jag är ingen tankeläsare och undrar då vart hen ska flyga till?

Vi piloter älskar att skvallra med varandra om hur eländigt vi har det med våra flygscheman, semestrar, hotell eller vad för nya dumheter som kommer från företagsledningen och myndigheterna. Dessutom kan vi ibland ironisera piloter från andra flygbolag, fast så fort vi har någon pilot från konkurrerande bolag i vårat Jumpseat (off duty piloter får flyga med i cockpit ifall inga lediga säten finns i kabinen) blir vi genast bästa vänner och pratar strunt om ett annat bolag istället :)

Skulle också vara kul att höra vilket flygbolag som har högst respektive lägst anseende bland piloter. 


Generellt sett har man högre lön ju större flygplan man flyger, och de största flygbolagen har oftast högst löner.

Vilken flygplats är värst?

Det finns en hel del "svåra flygplatser" runt om i världen att flyga in till, som tex Aspen i Colorado, där bara speciellt tränade trafikpiloter kan landa. När en landningsbana är kortare än 1,7 km gäller det att hålla tungan rätt i mun och oftast blir landningen medvetet hård på en kort bana för man har inte utrymme att mjuklanda.

Min personliga värsta flygplats är Mexico City. En himla röra av olika inflygningsvägar och flygledarna ändrar sig hela tiden om vart man ska flyga. GPS fungerar dåligt för de har störsändare över alla fängelserna. Dessutom pratar dom spanska blandat med engelska vilket gör det mycket svårt att förstå vad de menar. Flygplatsen ligger också på över 2000 meters höjd, och luften är därför så tunn att man måste komma in med en hejdundrande fart.

Del 3 i serien kommer i mitten veckan.

Här kan du läsa Fråga Piloten del 1.