Vår söndag


Vilken härlig söndag det blev och vad mycket som hanns med. Vi började med långfrukost, ja det blir ju lätt så när en bebis väcker hela familjen före 06. När hon sedan somnade igen vid 08.30 var vi andra pigga och redo att starta dagen men jag valde att vila lite med henne. Sedan gick vi hem till farfar där jag fick en snabbkurs i redigering av matbilder och andra nyttiga tips.

Efter lunch kände jag att jag behövde ensamtid med Aramis så vi gick till biblioteket och läste en trave böcker i en kuddhörna innan det var var dags för honom att träffa en förskolekompis. Sedan kom min bror över på bullfika, jag hann med en promenad men strålande inramning (se bild ovan) och så vill Aramis prompt bjuda sin morbror på tacomiddag och så fick det bli.

Och det här yrvädret då? Jo hon går nu fast hon inte ens är 11 månader, hon vaknar alldeles för tidigt för sitt eget och andra bästa, är sprudlande glad mest hela tiden, har insett att hon kan skrika högt (riktigt högt) och övar på det varje dag.

En härlig helg lider mot sitt slut, imorgon kör vi måndag igen och jag hoppas på lite mer sommarväder och att SAS piloter tar sitt förnuft till fånga. Och det här med attentatet i USA - världen måste bli snällare!

Fråga piloten - del 2

Bloggens egna toppilot

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer del två, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid kris pratar ni i kodspråk med varandra?

Förr i tiden var det vanligt att prata i kod, fast numer uppmanar flygtrafikledningen att man talar i klarspråk för att undvika eventuella missförstånd. Givetvis har vi några trix för vissa situationer som vi inte berättar om.

När sker flest olyckor, vid start eller landning?

Nästan hälften av alla olyckor sker vid inflygning och landning. Det är också de mest allvarliga. Efter varje flygplansolycka utreder man exakt vad som hände så man kan ta lärdom, och inte upprepa samma misstag igen. Därför har nu kommersiell flygning blivit så säker att du löper 10 gånger större risk att bli dödad av en blixt än att omkomna ombord på ett flygplan. Jag har också hört att fler människor blir dödade av åsnor varje år, fast jag vet inte ifall det är en skröna.

Är piloter någonsin flygrädda? Vad är det konstigaste som hänt under en flygning (dvs som flygvärdinnorna kommit in och skvallrat om)?

Om vi är flygrädda? Nej, jag tror att man inser ganska tidigt i flygträningen att man valt fel karriär ifall man är flygrädd.

Det händer en hel det knasiga saker som flygvärdinnorna måste ta hand om. Jag har bland annat varit med om att en kvinna klädde av sig helt naken ombord, en katt som kom lös och började klösa medpassagerare eller folk som försöker bli medlemmar i Mile High Club. Ja listan kan bli hur lång som helst.

Varför talar de flesta piloter otydligt/sluddrigt/fort/oengagerat när de ska berätta om rutten? Man hör knappt vad som sägs.

Här måste vi bli bättre. Jag kommer på mig själv ibland att jag låter som en snabbtalad robot när man har ont om tid och bara "kastar ur sig" en snabb "välkommen ombord". Innan takeoff har vi väldigt mycket att göra i cockpit, fast en bra pilot stannar upp, tar ett andetag och ger en bra "passenger briefing".

Det vore kul att höra om du har någon slags generalisering för flygresenärer beroende på vilket land de kommer från. Typ fransmän är snobbiga, svenskar korrekta, spanjorer högljudda. 

Det finns massor av generaliseringar av passagerare. Flygvärdinnor blir snabbt ganska duktiga i att identifiera vilka typer som reser ombord, och det finns säkert klassificeringar beroende på nationalitet. Vi märker direkt, när det är helgdagar och skollov, för då har vi passagerare ombord som inte är lika resvana som affärsresenärerna. Det tar betydligt länge tid att få ombord, med avstigning och man kan få en hel del lustiga frågor som "var går mitt nästa flyg från?" Jag är ingen tankeläsare och undrar då vart hen ska flyga till?

Vi piloter älskar att skvallra med varandra om hur eländigt vi har det med våra flygscheman, semestrar, hotell eller vad för nya dumheter som kommer från företagsledningen och myndigheterna. Dessutom kan vi ibland ironisera piloter från andra flygbolag, fast så fort vi har någon pilot från konkurrerande bolag i vårat Jumpseat (off duty piloter får flyga med i cockpit ifall inga lediga säten finns i kabinen) blir vi genast bästa vänner och pratar strunt om ett annat bolag istället :)

Skulle också vara kul att höra vilket flygbolag som har högst respektive lägst anseende bland piloter. 


Generellt sett har man högre lön ju större flygplan man flyger, och de största flygbolagen har oftast högst löner.

Vilken flygplats är värst?

Det finns en hel del "svåra flygplatser" runt om i världen att flyga in till, som tex Aspen i Colorado, där bara speciellt tränade trafikpiloter kan landa. När en landningsbana är kortare än 1,7 km gäller det att hålla tungan rätt i mun och oftast blir landningen medvetet hård på en kort bana för man har inte utrymme att mjuklanda.

Min personliga värsta flygplats är Mexico City. En himla röra av olika inflygningsvägar och flygledarna ändrar sig hela tiden om vart man ska flyga. GPS fungerar dåligt för de har störsändare över alla fängelserna. Dessutom pratar dom spanska blandat med engelska vilket gör det mycket svårt att förstå vad de menar. Flygplatsen ligger också på över 2000 meters höjd, och luften är därför så tunn att man måste komma in med en hejdundrande fart.

Del 3 i serien kommer i mitten veckan.

Här kan du läsa Fråga Piloten del 1.

En lördag med Knattelopp

Foto (innan effekt/blur på andra barn); Denny Lorentzen

Det har lördagen har vi spenderat i Sjöstaden. På förmiddagen kom mormor på besök och sedan var det dags för det årliga Knatteloppet. Varje år i juni ordnar Linda, en eldsjäl i Hammarby Sjöstad, sjöstadens Knattelopp. För varje år blir det större och större och i år gick loppet av stapeln vid Hammarbybackens fot. Över 1000 barn var anmälda i de olika startgrupperna, gladiatorer fanns på plats liksom Batman, Spiderman och karaktärer från Frost. Efter loppet delades ekologiska smoothies och medalj ut till alla barn.

Direkt efter loppet gick vi hem för att ha kompisar över på jordgubbar och kaffe, riktig sommarfika trots ynka 10 grader utomhus. Eftermiddagen försvann snabbt, det blev härlig lördagsmiddag, gott vin, lite choklad och så spelade jag och Aramis Nintendo tills vi hade ont i fingrarna.

Nu när barnen sover ska jag göra lite research framför datorn, förbereda ett nytt inlägg i serien Fråga Piloten (yes, imorgon kommer det!) och läsa mer gällande program och den här resan som det nu ser ut som jag kommer iväg på nästa vecka. Längt på den alltså - resa till ett land jag velat åka till jättelänge!

Kulturpalatset - Warszawas ståtligaste byggnad

Warszawa skyline

Den ståtligaste byggnaden i Warszawa, och som ger staden sin storstadskänsla är utan tvekan Kulturpalatset eller Palace of culture and science som det heter på engelska. När hela Warszawa var jämnat med marken efter andra världskriget lät Stalin resa denna skyskrapa år 1955 som en gåva till Polen från Sovjetunionen. Inspiration till palatset hämtades från Empire State Building och det är därför min slogan Forget about New York passar Warszawa så väldigt bra.

Lite kuriosa; den tog endast tre år att bygga denna enorma byggnad, 5000 personer jobbade dag som natt, minst 15 personer dog under bygget, över 40 miljoner tegelstenar gick åt och byggnaden är 230 meter hög. Och vi kan väl säga att polackerna själva var inte överförtjusta när denna byggnad var klar. Det har till och med diskuterats om inte skyskrapan borde rivas men nu när den blivit en symbol för staden verkar det som många slutit fred med både den och Stalin.

Det skulle ju va dans, dans, dans. Dansa måste man bara i alla dessa balsalar.

Och fota såklart

Åh dessa underbara ljuskronor

Under vårt besök i Warszawa fick vi gå en guidad tur i detta jättepalats. Bottenvåningen består av stora salar med enorma ljuskronor över parkettgolv - det här är en byggnad som byggdes för att imponera på sina gäster.

Skyskrapan innehåller över 3000 rum, många utan fönster där ryska ministrar kunde befinna sig under hemliga besök i Polen. Efter kriget arrangerades stora fester här så som den årliga nyårsbalen - en tradition som fortfarande håller i sig. Vid tolvslaget badar dessutom Kulturpalatset i färg från alla fyrverkerier som de skjuter upp.

Promenad i kulvert

Kontrollrummet

Vi fick också gå ned i källaren och se pannrum, kontrollrum och kanske det märkligaste av allt - kattpensionatet. För ja i källaren på detta enorma palats bor hemlösa katter med en egen in- och utgång till byggnaden. Stalin var kattälskare och flyttade in katter och än idag tar de emot katter som ser efter palatset och palatset i sin tur ska skydda katterna. Jag gissar också att de jagar möss där nere i källarvalven.

Välkommen till Kattpensionatet

Kulturpalatset by night

Idag är Kulturpalatset både ett museum, bio, teater, koferenslokal, konsertarena, casino, nattklubb och utsiktstorn. År 2000 placerades Europas näst största klocka på tornet, var finns den största tror ni? På Big Ben såklart.

Warszawa från 30e våningen

Jag strosar på våning 30, foto Katarina Wohlfart

Ta en kaffe med stans bästa utsikt

Får ni chansen tycker jag ni ska gå en tur i denna enorma byggnad, vi gick turen som heter From Basement to Roof och fick se mycket av insidan samt att det var väldigt lärorikt och jag förstår nu så mycket mer kring Polens historia.

Turen avslutas på våning 30 där du kan ta en kaffe och se ut över hela Warszawa. Här kan du också se att Warszawa inte alls är 100 nyanser av grått som så många tror utan faktiskt väldigt grönt.

Sofia, jag och Annika framför palatset, foto Katarina såklart

Läs gärna också mina restaurangtips ,weekendtips och mer om hipsterkvarteren inför din Warszawaresa.

Vad lyfter en hotellfrukost och vad jag saknar

Jag är en frukostperson - det vill säga frukosten är dagens bästa mål. Hemma äter jag oftast samma frukost med eventuellt lite variation till helgen men när jag bor på hotell gillar jag att gå all in. Jag kan ibland tycka att svenska frukostbuffer lätt stannar upp utan nytänk medans till exempel hotell i Dubai erbjuder det bästa jag någonsin upplevt i frukostväg. Och uppläggning/servering är minst lika viktig som maten. Här kommer några saker jag verkligen tycker lyfter en frukost alternativ vad som saknas på de flesta frukostbuffer.

Mellankokta ägg. Jag gillar inte löskokta ägg där gulan rinner över hela äggkoppen. Jag gillar heller inte stenhårda ägg med en gula som smular sönder (vem gör det?!). Jag vill ha mitt ägg med fast gula men gärna krämig - så en korg med ägg mellan lös- och hårdkokta saknar jag på varenda frukost. Eller ännu bättre - kör bara mellankokta ägg så behövs inte de andra två. (Borde jag ta patent på denna eminenta idé?)

Portionsförpackat. Fil/yoghurt ii små glasburkar istället för paket eller stora, klumpiga skålar. Det förhöjer lyxkänslan enormt och det tar också bort en himla massa kladd.

Kaffe i termos och inte i maskin. Jag älskar när man blir serverad kaffe vid bordet och slipper hämta eget maskinkaffe. I Vietnam tror jag inte vi bodde på ett enda ställe där de inte serverade kaffe vid bordet. Likaså i Warszawa kom de med en kaffetermos till bordet eller hämtade latte/cappucchino om en hellre ville ha det. Att få samma automatkaffe till frukost på hotell som det man dricker varje dag på kontoret går bort.

Riktig fruktsallad och inte från en burk eller påse. Jag blir så galet besviken när det visar sig att fruktsalladen ligger i sockerlag eller att frukten är frusen mitt i. Fruktsallad är ingenting jag gör hemma på morgonen, det tar alldeles för lång tid därför blir detta extra lyxigt när man bor på hotell. Jag vill ha massor med frukt, gärna exotisk, i lagom stora bitar och helst så färsk att frukten har plockats samma morgon. (Detta gäller även fruktjuice.)

Något onyttig. I Sverige är vi så himla bra på att vara nyttiga att vi glömmer det lyxiga och onyttiga. Det måste finnas pain au chocolat, nutella eller brownie till den där sista koppen kaffe. Sedan behöver det ju inte bara vara vitt bröd, wienerbröd och choklad rakt igenom men en litensocker - (kärleks)-  chock för oss som vill.

Gröt. Otrolig få hotell serverar gröt till frukost, vilket är jättesynd. I Polen gick det att få havregrynsgröt, likaså på Legoland och i Dubai serverades quinoagröt men oftast finns det inte alls konstigt nog.

Äggkock/Äggstation. Jag älskar när det finns en äggstation och du får dina ägg eller din omelett precis som du vill ha den och nystekt. Ett stort plus är också om denna kock gör äggröra och du verkligen kan se att han gör den av ägg och inte av pulver. När äggstationen också erbjuder pannkakor och våfflor, nygräddade och inte alls svampiga så får man full pott från mig.

Vad säger ni andra, vad höjer eller sänker en hotellfrukost?

Från Småland till Stockholm


 Godmorgon!

Vi är nu tillbaka i Stockholm igen efter fantastiska dagar i Småland och Göteborg. Nu är det verkligen sista rycket inför sommar och sommarlov och vårt schema är fulltecknat. Det är friidrott, Knattelopp, utflykter och en väldigt massa annat som ska roddas.

Micke jobbar borta ett par dagar så det är bara att ge järnet. Men det ser ut som jag ska ut och resa nästa vecka, till ett helt nytt land, så det är inte ett dugg synd om mig. Peppen för den resan är obeskrivlig och självklart ska ni få veta mer när allt är klart!

Idag tänkte jag ta med Älva på lite ärenden i stan, tyvärr är Stockholm kallt och blåsigt långpromenad lockar inte.

Under Warszawas broar - strand, båttur och hipsterkvarter

Mitt första besök i Warszawa var en iskall historia och jag höll mig endast till centrum och gamla delen av staden. På min andra resa som skedde för ett par veckor sedan fick jag se betydligt mer av staden vilket jag är jätteglad för.

Floden Wisla som rinner genom staden är Polens längsta flod och längs med den har små stränder byggts upp där folk samlas för att hänga, grilla och umgås. Här anordnas också konserter och festivaler och du kan spela volleyboll, cykla och promenera i området.

Läs mer om Warszawas strand här. 

Jag skulle dock inte rekommendera att bada här och såg heller ingen som gjorde det, vår guide sa att det är väldigt starka strömmar. På sommaren går färjor från ena sidan floden till den andra och turen tar bara några minuter.

Vi åkte tunnelbana till National Stadium och tog en promenad under broar och på den lilla stranden. Vi fotade massor då ljuset var fantastiskt och går du en liten bit till kommer du till Praga. Praga är Warszawas hipsterkvarter med gatukonst, små butiker och caféer, fabrikslokaler och helt enkelt det heta Warszawa. Missa inte Soho Factory med ett neonskyltsmuseum och ställena kring gatan Zabkowska.

Det går också att ta en privat båttur läns med Wisla vilket vi gjorde, precis när solen gått ned. Vi stod uppe på däck och fotade i månljuset och sedan gick vi en trappa ned för att njuta av frukt och massor av dryck. Vi fick prova öl med ingefära och honung, alkoholfria juicer och alkoläsk i alla regnbågens färger.

Längs med hela floden satt ungdomar och grillade, drack öl och hade små fester. Tydligen finns detta flodfester som events på facebook och det blir bara fler och fler personer som sluter upp för varje gång. Här finns också en mängd klubbar, om du går från Copernicus Science Centre och norr längs med floden kommer du stöta på flera av dem. Saski Brzeg ska vara en grym sommarklubb och restaurang och där ska det finnas både strand och pool för varma dagar. Tyvärr hann vi inte spana in det stället på denna resa.

Inte om utan när jag återvänder till Polens huvudstad kommer jag att spendera väldigt mycket mer tid här, det här känns som det nya Warszawa helt klart.

Här kan du läsa om en tjejweekend i Warszawa


.

Denna resa till Warszawa ingick i kampanjen #LifestylePolen i samarbete med Fall in love with Warsaw och NordicTB. Tankar, åsikter och bilder är mina egna.

Fråga Piloten - del 1

Idag startar jag en ny serie här i bloggen - nämligen

Fråga Piloten

. Jag gick ut med en fråga på

Svenska Resebloggars

medlemssida om vad man vill fråga en pilot, egentligen. Det kom in massor av frågor (och jag hade ju ett gäng jag med) så jag har delat upp dem i flera inlägg. Här kommer det första, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då?

Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur noga är det egentligen att man stänger av telefon/ipad under start och landning?

Ja den här frågan har stötts och blötts många gånger av piloter och luftfartsmyndigheter. Det finns egentligen inga konkreta bevis för att en telefon någonsin har påverkat en inflygning eller landning, däremot kan jag säga av egen erfarenhet att jag ofta hör ett trummande ljud i headsetet från passagerares telefoner när vi kommer ner på en så låg höjd att påslagna telefoner börjar ta emot sms eller annan data. Det finns också bevisat att vissa mobiltelefoner med starka sändare kan aktivera ett rökalarm i bagageutrymmet på mitt flygplan, fast det har tack och lov inte hänt mig.

Hur kommer det sig att inte alla har fritt wifi? Är det väldigt dyrt att ha på planet?

Wi-fi är väldigt dyrt att installera samt att underhålla. Ett wi-fi system kostar mellan $150,000-$250,000 per flygplan. Dessutom väger det cirka 150 kg och extra vikt ger ökad bränsleförbrukning. Flygbolagen måste också betala en dyr "prenumeration" till antingen satellit eller markbaserade stationer.

När ett plan blir inställt och passagerare ombokas på annan rutt beror det oftast på fel på planet eller att planet bara är halvfullt och man förlorar pengar på att köra det?

Man ställer aldrig in en flygning bara för att planet är halvfullt. Det finns passagerare som väntar vid destinationsflygplatsen också. Jag har vid några tillfällen faktiskt haft bara en ensam passagerare ombord. Ett inställt flyg beror oftast på mekaniskt fel eller dåligt väder.

Äter ni piloter flygplansmat eller har ni godare alternativ?

Väldigt olika beroende på flygbolag. Vissa erbjuder piloterna ingen mat alls, medan andra bolag har speciella "Crew meals" eller erbjuder samma mat som serveras i första klass. Däremot får kapten och styrman aldrig äta lika maträtt pga risken för eventuell matförgiftning.

Vad är det värsta du varit med om i flygväg om vi pratar oväder, olycka, etc?

Detta är kanske den mest typiska fråga som piloter får av vänner och bekanta. Vi avskyr den frågan, och jag tänker bara svara att vi tränar på det värsta av det värsta scenarier i flygsimulatorer regelbundet genom hela vår karriär. Ett klassisk ordspråk bland piloter är: "Expect the worst, hope for the best"

Vid turbulens bes alla sätta sig ned och sätta fast säkerhetsbältena, om det verkligen är fara vad sägs då?

Först och främst bör man alltid ha säkerhetsbältet fastspänt, även när skylten för "Fasten seatbelt" är släkt. Kan inte räkna hur många gånger jag har flugit i luft som är helt turbulensfri, och så helt plötsligt, utan förvarning kastas flygplanet upp och ner.

Om jag räknar med att flyga in i ett område med kraftig turbulens säger jag åt passagerarna att ta på sig säkerhetsbältena samt ha flygvärdinnorna kontrollera att alla är fastspända. När också flygvärdinnorna spänner fast sig kan man räkna med att det kommer bli riktigt "hoppigt".

Om någon verkligen måste föda barn, kan flygvärdinnor förlösa?

Flygvärdinnor är tränade i att ta hand om passagerare i de flesta situationer, och kan ge första hjälpen etc. Det är inte helt ovanligt att bebisar föds ombord och vi brukar då fråga ifall det finns någon läkare eller annan medicinsk personal ombord som kan hjälpa till. (Det gör det nästan alltid).

Från en pilots perspektiv är det viktigt att notera tidpunkt samt flygplanets exakta position när barnet föds. Nu blir det riktigt komplicerat, för i vilket land föds barnet?

Låt säga att en svensk mamma föder ett barn ombord på en AirFrance flight som befinner sig över USA.

Flygplanet är franskt och ombord gäller fransk lag. Vissa länder ger nyfödda rätt till medborgarskap om man befinner sig på deras flygplan. USA, är också så generösa att de beviljar s.k "Flyover Babies", så föder du ett barn flygandes över USA har du rätt att ge barnet amerikanskt medborgarskap. I vissa fall har även det nyfödda barnet fått gratis biljetter resten av livet på bolaget som det föddes på.

Fråga Piloten 2

Fråga Piloten 3

Fråga Piloten 4

Nationaldagen


Och så blev det nationaldag. Vi har inte firat alls och det brukar vi väl inte heller, det är mest skönt med en extra dag ledigt. Micke har jobbat idag så jag, barnen och barnens farmor har haft en solig dag i Småland. 

Det har inte riktigt varit badväder, iallfall inte för mig men vi har hängt i gräset, spelat spel, hälsat på kor och hästar, tagit en promenad och njutit av stora härliga ytor utomhus.

Imorgon rullar vi hemåt igen och byter av min bror i lägenheten. Han har just flyttat hem från USA och tar emot vår lägenhet med öppna armar så fort vi inte är där.

Ikväll njuter jag av kvällssolen över gärdsgård och lupiner för sista gången, nästa gång vi kommer tillbaka är det juli och förhoppningsvis högsommar.

Dockyard hotell, Göteborg - en recension

Det var 140 000 på Ullevi under Håkans båda konserter. Ni kanske förstår att det var väldigt svårt att hitta hotellrum. Det mesta var slutsålt, de få rum som fanns kvar var satta till överpris såklart men vad gör man? Biter ihop och betalar. Efter slutsålt hos varenda hotellsite hittade jag tillslut ett rum på Dockyard hotell vid Nya Varvet, Västra Frölunda. Jag tror det egentligen riktar sig till konferensgäster men denna helg var det överfullt av bröllopsgäster och Håkan fans. 

Stället ligger precis vid vattnet och inramningen är det verkligen inget fel på. 

Hotellet består av olika längor och jag gissar att de olika längorna består av olika typer av hotellrum.

Vi hade bokat ett dubbelrum och fick bo i Matroslängan. Rummet var ett etagerum med kokvrå, matplats och toalett på undervåningen och en trappa upp var sovrummet.

Sovrummet var mysigt men som ni ser var nedre botten väldigt ocharmigt och helt utan känsla. Brunspräcklig korkmatta, klinkers i badrum som påminner om badhus, varken schampoo eller tvål och jag skulle nog mer kalla detta vandrarhemstandard. Vi betalade alldeles för mycket för detta boende men vi hade inte något val om vi inte ville sova i bilen.

Frukosten var ok men inget överflöd, fil, smörgåsar, juice, äggröra, lite frukt och kokta ägg. Plus för en härlig uteservering direkt vid vattnet.

Hotellet ligger ca 10 minuter från spårvagnen och det tar 25-30 minuter till centrum.

Bäst med hotellet: Läget vid vattnet och gratis parkering. Dessutom fantastiska promenadstråk runt omkring.

Sämst: Förutom känslan av vandrarhem/badhus/idrottshall så är de väldigt snåla med tiderna. Frukosten slutar 10 på helgen och du ska även checka ut före 10 trots lördag eller söndag.

Summan av detta; det finns så mycket bättre ställen i Göteborg men detta duger  i nödsituation. Vi spenderade väldigt lite tid på hotellet och det var nog lika bra.