Att besöka Eskilstuna

Eskilstuna är en svensk stad som tyvärr ofta hamnar lite i skymundan. Tänker man på städer som är välbevarade och som bjuder på fin arkitektur så kanske det främst är Stockholm, Visby eller Kalmar som många tänker på allra först.

Men Eskilstuna har en mycket intressant historia, samt vackra byggnader som är ett måste att besöka om man uppskattar fina byggkonstruktioner och en trevlig miljö att spendera dagen i. Framför allt tätorten Torshälla som är en del av Eskilstuna kommun har en historia som sträcker sig tillbaka till 1300-talet.

Letar man också efter en mysig stad att övernatta i bör man verkligen kika lite extra på Eskilstuna. Det finns en mängd privata lägenheter att hyra i Eskilstuna, tillsammans med mindre hus som passar bra om man reser med vänner, familj eller behöver mer utrymme för sig själv. På bostadshub.se, kan man enkelt jämföra olika alternativ och vad som är ledigt under sin inplanerade datum.

Varför ska man besöka Eskilstuna?

Så varför bör man då planera in ett besök till just Eskilstuna? Alla besökare kommer att uppskatta lite olika delar av staden och det faktum att det här finns någonting för alla besökare är en anledning i sig att välja Eskilstuna till nästa inbokade semester eller om man letar efter en weekendsemester där man kan vila upp sig.

Men det är just den vackra stadskärnan och den gemytliga känslan som Eskilstuna bjuder på som lockar flest besökare. Här kan man promenera runt bland historiska byggnader som har haft stor betydelse för Sveriges tillväxt. Om vädret tillåter rekommenderar jag också att sätta sig vid en trevlig uteservering vid vattnet.

Eskilstuna fristad grundas

Eskilstuna toppar inte listorna över Sveriges äldsta städer. Men även fast Eskilstuna historiskt kanske inte har funnits med i bilden särskilt länge, om man jämför med andra svenska städer, är staden väldigt välbevarad och många äldre delar av staden är i princip orörda.

Eskilstuna fristad grundades år 1771 genom ett riksdagsbeslut. Under 1800-talet fick tillväxten av Eskilstuna en rejäl skjuts och blev början på den industristad som man kan se idag. Innan och under andra världskriget så var det också många kvinnor som fick jobberbjudanden eftersom många fabriker blomstrade.

Torshälla och guidade turer

Torshälla är en tätort i Eskilstuna kommun som grundades för mer än 700 år sedan. Detta innebär att Torshälla räknas som en av Sveriges äldsta städer och här kan man boka in en guidad tur. Under turens gång får man lära sig mer om den historiska betydelsen från förr till dagtid och är mycket uppskattad, eftersom det också har påverkat Eskilstuna historia och uppbyggnad.

Rademachersmedjorna - från 1600-talet

I den äldre delen av Eskilstuna kan man besöka Rademachersmedjorna, som användes under 1600-talet. Idag används det för olika event, men man kan också besöka friluftsmuseet och den mindre hantverksstugan med verk från hantverkare i området.
Vill man se mer av hur Eskilstuna såg ut förr i tiden, så är Rademachersmedjorna ett måste att inkludera på listan över aktiviteter som man vill hinna med under sin vistelse.

Aktiviteter i Eskilstuna för hela familjen

Men även om man inte vill spendera hela dagarna med att gå på museum och lära sig mer om stadens historia, kan man mellan dessa aktiviteter och spännande sevärdheter också fördriva tiden med andra saker. Eskilstuna är en bra stad att besöka även om man reser med barn, eftersom man kan varva lärorika rundturer genom stadens gator med ett besök till Parken Zoo, simhall eller ett mysigt café.

Vackra promenader i stadsområdet

Eskilstuna är utvecklat för att vara en modern stad, med smarta lösningar som också är väldigt handikappanpassade. Därför kan man enkelt ta sig fram med olika färdmedel, kollektivtrafiken fungerar bra och det är väldigt fint att bara strosa genom staden oavsett när på året man är på besök.

Parken Zoo

Eskilstuna och framför allt Parken Zoo är ett populärt val för barnfamiljer. Trots en hel del blåsväder kring denna nöjespark, så är det trots allt ett mycket trevligt sätt att fördriva tiden i staden på och då framför allt om man har yngre personer med i resesällskapet.
Framför allt om vädret är fint så kommer alla i sällskapet att älska att lära sig mer om de olika djur som man kan se på väldigt nära håll. Flera exklusiva djur finns också, som man inte kan se på andra zoo i landet.

Så oavsett om man letar efter en stad att vila upp sig i, eller om man vill lära sig mer om den svenska historien så är Eskilstuna ett måste att besöka. Planera tidigt och hitta rätt boende som passar sällskapet man reser med är A och O för den allra bästa vistelsen!

Inlägg skrivet tillsammans med partner


Mina 9 bästa tips i Cochem

Cochem i Moseldalen kan vara en av de mest pittoreska städern i området. De gröna kullarna är fyllda av vinrankor som sluttar ned mot floden, staden är en dröm av korsvirkeshus, kyrktorn, kullerstensgator och på toppen vilar slottet Reichsburg.

Här är vad jag personligen inte tycker du ska missa när du besöker vackra Cochem.

  • Reichsburg Cochem

Borgen Reichsburg är Cochems främsta landmärke och vilar på toppen av ett berg, helt omöjligt att missa vart du än befinner dig i staden. Den härstamma från 1100-talet men på 1600-talet totalförstördes den i en sprängning och renoverades sedan i mitten av 1800-talet till hur den ser ut idag.

Vägen upp hit är otroligt vacker och så värd att promenera och inte åka. Väl framme kan du ta en 40-inuters guidad tur inne i slottet och vilket jag rekommenderar! Här finns också ett cafe med storlagen utsikt.

  • Flodkryssning

I Cochem erbjuds en drös olika båtturer. Får att se Cochem från sina allra bästa sida är båt att föredra - panoramavy utlovas. Jag åkte en tur på ca 2 timmar längs med floden Mosel, jag satt på däck, njöt av kaffe och glass och framförallt utsikten.

  • Moselpromenaden

Längs med Mosel går ett härligt promenadstråk som heter Moselpromenade. Vägen kantas av caféer, blommor, bänkar, små parker och perfekta fototillfällen.

  • Gamla stan

Cochems gamla stad är precis som du föreställer dig den där drömmen om en tysk by. Cochems Town Hall ligger på det lilla torget och byggdes 1739, granne med en vacker fontän. Torget kantas av korsvirkeshus som idag består av caféer och små butiker. Sain Martins kyrka med det vackra taket ligger också här.

  • Vinprovning

Vin måste du bara dricka i denna delen av Tyskland. Jag besökte Weinhaus Hieronimi som är ett familjeföretag med läge precis intill floden. Sitt i deras ljuvliga trädgård, smaka på olika viner, få en lektion i de olika vinerna av verkliga experter. Det var en upplevelse jag kommer minnas länge och har du turen och inte ska flyga hem så kan du köpa med dig deras goda viner.

  • Stadsvandring

Det första jag gjorde när jag anlände Cochem var att gå en promenad med en guide för att lära mig mer om staden och dess historia. Mycket lärorikt och bra sätt att lära känna en stad.

  • Bo på spa-hotell

Jag bodde på Wellnesshotel Kessler-Meyer en liten bit utanför staden och det var så fridfullt att efter en dag med full aktivitet vila på detta lugna ställe. Underbara rum, jag hade min säng placerade mot bergen, bra mat och ett spa i bottenplan med stor bassäng, bubbelpool och bastu.

  • Missa inte bron

Precis intill turistbyråns kontor i Cochem går en bro över Moselfloden. Missa inte att proemenera över denna! Här får du vacker utsikt över staden, kan spana på båtarna som åker förbi under dig och det kan vara stans bästa fotoställe.

  • Vinautomaten

Moseldalen är vin,vin och mer vin. Så självklart kan du köpa riktigt bra vin dygnet runt. När butikerna är stängda finns maskiner att handla perfekt riesling från - inte många ställen slår det!

Här kan du läsa mer om Moseldalen.

Resan gjorde tillsammans med Tyska Turistbyrån



Ta hand om ditt hår på resan

Jag försöker så gott det går att ta hand om mitt hår lika bra när jag reser som när jag är hemma. Att vara på resa kan slita otroligt mycket på håret då man kanske inte använder lika många bra produkter som hemma, solsemester och poolvatten är rena rama döden för ett färgat hår och hårfönen på hotellet kan ha sett bättre dagar. 

Här är mina tips för att få håret att må bra även på resan:

Var sparsam med hårtvätt

Jag har tidigare varit en person som tvättat håret nästan varje dag men har nu gått över till att tvätta var tredje dag. Jag upplever att det är lättare på resande fot då du inte ska till kontoret eller på viktiga möten. Ta med en liten flaska torrschampo om det bli outhärdligt. 

Keratinbehandling på hotellet

Keratin är ett protein som finns i bland annat hår och naglar. Det påverkar hur mycket det hår växer och vilken kvalitet du har. Keratinbehandling bygger upp håret, gör det mindre trassligt och stärker topparna. Du kan göra keratinbehandling på salong såklart men jag brukar göra det hemma och har alltid med mig en kur när jag reser.

Skydda håret med keps, hatt eller sjal 

Håret mår inte bra att vara i stark solljus så försök att skydda det, precis som din hud. Samma sak om du befinner dig i mycket vind, sätt upp håret med en bra klämma eller mjuk hårtofs. 

Använd en bra hårmask

Det är perfekt att avsluta en dag på stranden med en härlig hårmask, för extra verkan sov gärna med den i topparna.

UV-skydd för håret

Glöm inte en bra uv-spray för att skydda ditt hår mot solen, missfärgningar och slitage.

Skölj alltid ditt hår i vanligt vatten innan du hoppar i poolen

På så sätt förhindrar du att det bir grönt/missfärgat. Råkar du ändå få gröna nyanser finns det specialschampoon du kan köpa som tar bort det. 

Undvik värmeverktyg

Försök att låta håret självtorka så mycket som möjligt under din resa. Det är bra för håret att få vila och du slipper släpa med en resväska med hårfön/plattång/locktång

Packa med en bra borste

Ta med en bra, utredande borst som du vet är skonsam för just ditt hår. 

Köp miniflaskor

Försök att ta med ditt dyra schampoo/balsam även på resan så du slipper använda hotellets skräpprodukter. Köp tomma miniflaskor och fyll dem med dina favoritprodukter så slipper du ta med de större flaskorna. 

Biotin/B12

Jag äter B12 varje dag året om, även på semestern - det här stärkt mitt hår mycket.

Har du några andra bra hårtips?

Inlägg skrivet i samarbete med partner

Tåg genom Moseldalen och vad du inte ska missa

Jag har varit väldigt lite i Tyskland. Varför vet jag egentligen inte det har bara inte blivit så. Men varje gång jag sett bilder från Moseldalen har jag tänkt att en dag måste jag dit och nu äntligen så hände det. Och jag kan med lätthet säga att Moseldalen i Tyskland är en av de vackraste regionerna jag har besökt i hela Europa. Här får du uppleva berg, dalar, vingårdar, vandringsleder, korsvirkeshus och en natur som är så otroligt vacker att det tar andan ur dig. Dessutom är vinet gudomligt och det finns väldigt mycket att se och göra. Moseldalen börjar i staden Koblenz och slutar i Trier, floden Mosel är 520 km och slingrar sig fram längs med landskapet.

Hur tar man sig till Moseldalen?

Från Sverige finns flera olika alternativ. Jag flög från Stockholm till Frankfurt och åkte sedan tåg till Koblenz där Moseldalen börjar. Jag tog mig runt med tåg hela min resa och det gick hur bra som helst. Ett annat alternativ är att åka tåg hela vägen från Sverige eller att köra bil såklart. Men jag älskade att se Tyskland från tågfönstret och tågresan längs floden Mosel slår nog de flesta andra tågsträckor du upplevt. Du åker längs med floden, vissa delar av färden slår vinrankorna emot tåget, du ser smala kyrkor, små byar, vingårdar, berg och känner historiens vingslag.

Alla tågresor bokar du via appen DB Navigator eller i maskin på tågstationen. De längre turerna är bra att förboka men när du åker mellan de små städerna längs med Mosel går det bra att köpa samma dag. Appen uppdateras i realtid och där ser du spårändringar, eventuella förseningar etc

Min resa med tåg såg ut så här: Frankfurt Airport - Koblenz - Cochem - Traben Trarbach - Cochem - Hamburg - Lübeck och så här långa var tågresorna

Frankfurt Airport - Koblenz 1,5 timme
Koblenz - Cochem 30 minuter
Cochem - Traben Trarbach 45 minuter
Cochem - Hamburg 6,5 timmar
Hamburg - Lübeck 40 minuter

När är det bäst att besöka Moseldalen?

Jag tror säkert att varje årstid har sin charm här men jag skulle säga att april-oktober är den tidpunkt då Moseldalen visar sig från sitt absolut bästa sida. Vinet skördas september-november och då är det också flest festivaler i regionen.





Var ska man bo i Moseldalen?

Jag tycker inte man ska fastna på ett ställe då det är så pass lätt att ta sig mellan ställen och det finns så mycket fint att se. Jag la upp min resa på så vi sätt jag sov första natten i Koblenz och sedan två nätter i Cochem och avslutade med en natt i Lübeck innan jag flög hem från Hamburg. Min resa avslutades med en bloggkonferens i norra Tyskland och därför tog jag tåget upp annars hade jag nog valt att bo sista natten i Frankfurt och sedan flyga hem därifrån. Ska man välja ett ställe som bas skulle jag säga Cochem.

Koblenz

Koblenz är en av Tysklands äldsta städer och delar av staden finns med på listan över UNESCO:s världsarv. Det är här floderna Rhen och Mosel möts och det syns väldigt tydligt då de har två olika färger. I Koblenz bor drygt 110 000 personer och här hittar du gulliga gator, bra restauranger, härligt promenadstråk längs med floden som kantas av uteserveringar och när jag var där även en ölfestival. Jag rekommenderar att ta linbanan upp till stadens fästning Ehrenbreitstein. där du får en härlig utsikt över staden och här ser du tydligen att floderna flyter samman. Koblenz var den största staden jag besökte under min resa längs med Mosel och det var en härlig stad med mycket aktivitet.

Cochem

Cochem är en mindre stad som är vacker som en saga. Jag klev av tåget och blev golvad av mysigheten och allt det fina. Staden ligger inbäddad mellan vinodlingar, några smala kyrktorn sticker upp bland husen och högst upp på berget vilar slottet Cochem Reichsburg som vakar över staden. Kullerstensgränder, mindre restauranger, små torg, uteserveringar, båtturer och ett härligt gångstråk som heter Moselpromenaden.

Traben Trarbach

Det här är också en liten stad med ca 5500 invånare. På 1800-talet var den här staden den största vinhandelsstaden i världen tillsammans med Bordeaux, det kan man fortfarande se då nästan varje hus har sin egna vinkällare. Här finns otroliga hus när det kommer till arkitektur och många är i Art Nouveau /Jugendstil, jag tycker verkligen man ska ta en stadstur där du får lära dig mer om byggnaderna i den här staden. Ovanför staden hittar du ruiner av slottet Grevenburg med en restaurang, trädgård och det utsikt över floden och staden - och vägen upp hit är minst lika vacker som utsikten!

Båttur längs Mosel

Ett måste är ju såklart att ta en båttur på Mosel. Jag tog en två timmars tur från Cochem men det finns verkligen en uppsjö av turer, guider och upplägg. Varje stad annonserar sina utvalda rutter och det bara att välja vad som passar ditt schema bäst. På många av båtarna kan du sitta uppe på däck, njuta av en bit mat och se det magiska landskapet passera förbi.

Jag tycker alla ska åka på weekend till Moseldalen det ger en helt annan känsla en weekend i en storstad. Här får du njuta av naturupplevelser, lugn, otroligt vin till otroliga priser och att flygresan är så kort gör det hela ännu härligare.


Resan gjordes i samarbete med Tysklands turistbyrå

Att ta bilen till Arlanda

Även om jag bor i Stockholm och kan välja på buss, tåg, taxi till Arlanda så blir det ofta att vi åker egen bil, framförallt när hela familjen ska ut och resa. Vi slipper byta mellan buss, tunnelbana och tåg, vi behöver inte släpa packning, inte vara orolig att det ska bli tågförseningar och sedan är det ju också väldigt skönt när man kommer hem att man kan gå direkt till sin egen bil och köra hem. Speciellt uppskattat när du anländer tidig morgon, sen kväll eller mitt i natten. 

Arlanda har över 20,000 parkeringsplatser och det kan vara en djungel att hitta rätt parkering till rätt pris. Arlanda parkering spänner över ett väldigt stort område och priser varierar. 

Hos parkos.se kan du jämföra och boka parkeringsplats för de datum du är iväg. Du kan enkelt se alla parkeringsföretag tillgängliga vid de datum du valt och sen väljer du själv den parkeringen du tycker passar bäst.

Parkos erbjuder inte parkeringsplaster som ligger direkt vid Arlanda flygplats utan det är externa parkeringsplatser som ligger i närheten av flygplatsen, ca 10 minuter med shuttle buss. Fördelen med detta är att det blir kortare för dig att köra men också att prisnivån är lägre, du är helt enkelt garanterad ett billigare pris. Parkos parkeringar håller hög kvalitet, men är också kända för sin fantastiska service. Här erbjuds det lilla extra som till exempel att få din bil tvättad medan du ligger vid Medelhavet och sippar på en paraplydrink. När du sedan hämtar upp din bil efter din semester är den skinande ren. 

Parkeringarna är öppna dygnet runt alla dagar per vecka och tittar på kundomdömen kan man lätt se att hit återvänder kunderna gång efter gång. Toppbetyg! Dessutom är det gratis avbokning upp till 24 timmar före ankomst - hur bra?

När du väljer parkering på Arlanda  får du välja mellan shuttle- eller parkering. Väljer du shuttle väntar en  shuttle buss på dig när du parkerat och tar er till flygplatsen. Denna service kostar inte extra utan ingår i priset,. När du kommer hem väntar givetvis samma shuttle buss och tar er till bilen. Valet parkering är något lyxigare. Då kör du direkt till avgångar där en chaufför  möter upp dig och tar hand om din bil, chauffören kan också hjälpa till med ditt bagage, Sedan kör chauffören bilen till parkeringsplatsen. Efter din resa kommer chauffören möta dig med din bil vid terminalen för din ankomst. Såklart är denna tjänst något dyrare men kanske värt det?

Ska du flyga när många andra flyger som under högsommaren och på skollov rekommenderar jag dig att vara i god tid på Arlanda då det oftast är långa köer. 

Inlägg skrivet i samarbete med partner

Bästa spf för ansiktet under sommaren

I år har jag testat, gjort research och letat efter bra spf till ansiktet som inte ger finnarnär sommaren är som varmast. Vissa gånger har jag bara gett upp och kletat in mig med spf som är gjord för kroppen och ansiktet slår bakut inom några timmar.

Den första heter Hyal Reyouth Moist Sun, kommer från Dr. Ceuracle och jag köper min oftast hos Skincity eller Glowid. Det är en fuktkräm som innehåller spf 50 och dessutom flera olika hyaluronsyror så den är superlätt, väldigt återfuktande och tickar alla mina boxar. Finns bland annat här.


En ny favorit för i år är La Roche-Posay Anthelios Uvmune Ultra Cream SPF50. Den passar min hud perfekt och är speciellt utvecklad för den känslig huden runt ögonen. Rinner inte av när man svettas och passar bra under smink. Dessutom oparfymerad. Finns på många ställen till exempel här.

Och för kroppen så kör jag alltid, alltid, alltid Vichy Idéal Soleil Hydrating Protective Water - en favorit i flera år som inget annat slår. Här finns den.

Ett besök på Palstorp Äventyrsgård

Förra veckan besökta vi Palstorps Äventyrsgård och Skogsby som ligger strax söder Nyköping i samarbete med Barnens Turistguide

Vi möttes av gula rapsfält, knallgröna träd och en klarblå himmel när vi rullade in mot gården. Här finns verkligen något för alla åldrar när det kommer till lek och äventyr. Äventyrsbanorna är uppbyggda i olika svårighetsgrad, allt från inte nudda marken bana för de yngre till Robinsonbanan och den stora Äventyrsbanan för de äldre. Här finns också linbanor, klätterträd, orienteringsaktivitet, yogastig, balansstig, höhoppning, trampbilsbanor, käpphästbana, skogsgym och mycket annat.

Vid entrén till gården hittar ni en jättestor leklada med olika spel, sagoböcker, sagohörna, boll- och kulbana, och annat. Här finns också gårdens djur; minigrisar, höns och kaniner.

Du kan självklart besöka gården endast över dagen, fika och göra alla dessa aktiviteter men jag rekommenderar verkligen övernattningen då den var otrolig! (Entré till äventyrsgården ingår i priset när du bokar en stuga i skogsbyn.) Palstorp har tre olika stugor att välja på Stenstugan, Tallstugan och Kråkslottet - alla har sin unika stil. Nytt får i år är också en trädsvit och hängmatta.

Vi bodde i Tallstugan som är ett runt hus med 4 bäddar (en smal dubbelsäng och en våningssäng) med en 100-årig tall i mitten.  Här finns varken el eller vatten vilket är väldigt befriande men kräver också sin planering när det kommer till matlagningen. Du kan göra tillval som middag, frukost och snackskorg till bastu. För såklart finns också en vedeldad skogsbastu som ni bara måste prova. Läs mer här

Vi hade Palstorps pizzakit och frukost som tillval. Du hämtar en väska med alla matingredienser i ett skåp och sedan är det bara att köra igång med matlagningen i det fina skogsköket. Pizzan bakas i en vedugn och den kommer med tillbehör som ost, champinjoner, grönkål, rökt vildsvin, ruccola och kantarellost. Den blev jättegod och att äta den med den vackra inramningen av skogen förfhöjde hela upplevelsen. I middagspaketet fick vi också marshmallows och chokladkex så vi kunde göra våra egna s´mores till efterrätt. Tyvärr var det eldningsförbud när vi var där vilket gjorde att vi inte kunde tända en lägereld men det gick bra att grilla i vedugnen också.

Efter middagen tände vi bastun och så fort den var varm nog njöt vi av bastubad med solen gick ned över skogen. Det är så tyst och stilla och blir en magisk upplevelse.

När det kommer till övernattningen rekommenderar jag varm sovsäck, kudde, kläder att sova i och till och med mössa för det blev kallt på natten. I sängarna finns madrasser men det är sovsäck som gäller. Ta också med extra vattenflaskor, ni får vattendunkar på plats men det kan vara skönt med mindre flaskor för exempelvis tandborstning. Utedass finns bakom stugan och ”vanliga” toaletter finns vid entrén till gården. 

På morgonen skickade jag ned barnen för att hämta frukostpåsen medan min man gjorde eld i vedspisen och jag själv fick njuta av skogsyoga. Varje stuga har en påse med yogamattor som du kan ta med till yogastigen eller till valfri plats i skogen. 

Frukostpaketet består av gröt, bröd, pålägg, kaffe, ägg som ni lagar själva. Tänk på att det tar ett tag för vedspisen att bli varm så bra att göra det relativt tidigt. Vi kokade gröt, ägg och kokkaffe som vi drack ur kåsor vid långa träbord i skogen - bästa starten på dagen! 

Hela familjen tyckte detta dygn var fantastiskt och något helt annat mot vi annars brukar göra. Området är sagolikt vackert och allt är väldigt genomtänkt för att passa alla i alla åldrar. Barnen frågar redan när vi kan åka tillbaka!

Bästa tipsen på spahotell i Stockholm

Vill du unna dig en mysig weekend med spa i Stockholm? Då har du mycket att välja mellan och se framemot. Här kommer några av mina bästa tips när det kommer till härliga hotell att bo på i storstaden. Jag själv gillar verkligen hotell med spa, så för dig som vill boka in dig för några nätter på ett trevligt spa hotell i Stockholm ska du fortsätta läsa för här kommer tips! 


Ellery Beach House

Ellery Beach House på Lidingö har verkligen blivit ett otroligt populärt hotell, trots att det inte funnits i mer än ett par år. Jag var där under covid-tider och tyckte det verkligen var ett wowställe. Det enda jag tyckte det kunde bli bättre på var maten och med tanke på alla recensioner jag läst det senaste året kring maten så tror det bara var en pandemisvacka när jag var där. Läs min recension om Ellery här

Jag besökte Ellery på vintern men skulle så gärna checka in för ett dygn under sommaren också och njuta av bali-beds, drinkar utomhus och ljusa kvällar. Ellery är för övrigt är Stockholms enda beach resort.



Sturebadet

Jag har flera gånger unnat mig en spabehandling på Sturebadet, det välkända spa:t mitt på Östermalm. Jag har tagit massage men också hängt där en hel dag med lunch, träning och simmat i deras fantastiska pool. 

Miljön är superlugn och lyxig och har perfekt läge mitt i stan. Du kan inte sova över här men en dag räcker bra och så finns det ju massor med hotell precis i närheten. 

Yasuragi

Efter att ha hört så mycket om Yasuragi, den japanska spafavoriten, så besökte jag stället för första gången 2020. Jag älskar ju allt med Japan så ja märkligt att jag inte varit där tidigare. Men snacka om perfektion i ett spa. Precis allt här levererar och är så väldigt genomtänkt. Det må vara lite dyrt, inte minst efter att priserna gått upp rätt rejält. Men det är det enligt mig absolut värt!

Yasuragi ligger precis vid vattnet längst ut på Hasseludden i Nacka. Här får du hela det japanska konceptet med avkopplande spa och behandlingar, riktigt vällagad japansk mat, lugnande yoga och meditation. Du går omkring i kimono hela dagen, blir serverad det du vill, och fokuserar på ditt mående från topp till tå. Helt klart ett av de bästa hotellen i Stockholm jag har testat.



Skepparholmen Nacka

Ett annat tips på spa i Stockholm som kan ge dig en riktigt härlig upplevelse, är Skepparholmen i Nacka. Detta SPA fick jag föreslaget från en av mina kompisar som själv bor i Nacka, och som älskar att gå på Spa. 

Det är smidigt att ta sig dit oavsett om du bor i eller utanför stan, du kan gå på både dagspa och helgspa, och du kan boka allt från klassiska behandlingar till mindfulness, spakurer, massage och brunch. Min favorit är helt klart deras ekologiska spakurer som känns uppfriskande, välgörande och mysigt. Jag kan verkligen tipsa om Skepparholmen!

Mina tips till Almuñécar

I somras hyrde vi en magisk lägenhet en vecka via AirBnb i utkanten av Almuñécar (bilder under detta stycke). Till skillnad mot Marbella, Nerja etc så kändes denna stad mycket mindre turistig, vi hörde knappt svenska på hela veckan och jag rekommenderar verkligen ett stopp på detta charmiga ställe. Här är mina bästa tips på vad du inte bör missa:

Majueloparken

Stadens oas med träd, palmer och blommor. Ofta pågår något event här, det finns en restaurang och små hus/butiker med hantverk.

Den gamla delen av staden

The Old Quarter består av trånga, vindlande, vita gränder i ett charmigt virrvarr. Ibland öppnar gatorna upp sig till ett litet torg eller större restaunager - hög mysfaktor.


Plaza de la Constitución

Torget mitt i den gamla delen av staden är ett måste för middag elelr drink.

Plaza Kalibia Almunecar

Massor av restauranger och cafeer på ett mysigt torg.

Plaza Higuitos

Gulligt litet torg där det finns ett par restauranger med bra tapas, ibland livemusik, och härlig atmosfär.  Kyrkan Iglesia de la Encarnación ligger precis intill.  

Fästningen Castillo de San Miguel

Högst upp på kullen där Old Quartier är byggt ligger ståtliga fästningen San Miguel. Har har du stans absolut bästa utsikt.

Strandpromenaden

Den långa strandpromenaden är ca 6km lång och perfekt för promenad. Den kantas av restauranger, barer och cafeer.

Munay beach

En härlig strand för after beach och kvällshäng med livemusik, kulörta lyktor, drinkar samt solstolar och kuddar i sanden.

Playa Tesorillo

Favoritstrand! Den ligger mellan två klippor, vattnet blir några grader varmare här och dessutom passar den perfekt för barnfamiljer. Det finns dusch, toalett och två restauranger med bra mat. Vissa kvällar bjuds det på livemusik o är oerhört trevligt!

Playa Calabajio

En mindre strand på ca 200m inbäddad i grönska som vi verkligen gillade. Väldigt mycket lugnare och mindre än de övriga stränderna.

Frukost på Al Quiros

Ikoniskt ställe för frukost där du sitter tillsammans med stammisar som druckit sin morgonkaffe här i årtionden. Ett måste är deras churros i choklad och rostad baguette med olivolja och tomatröra.

Byn Salobrena

Så gullig by ca 30 minuter från Almunecar med otrolig gammal stadsdel högt upp (och utsikt därefter). Ät middag på restaurangen Pesetas (kan vara bra att boka bord). Parkera INTE i den gamla delen utan utanför och ta dig upp via trappor - vi såg många bilar som hade kört helt fast i de trånga små gränderna

Ska du också till Nerja finns här mina tips på Nerjas bästa stränder.